РАСКИД УГОВОРА, ПА НОВИ ИЗВОЂАЧИ: Кашњење са реконструкцијама градских тргова у Нишу и Лесковцу превршило сваку меру

Д. АЛИХОЏИЋ

09. 03. 2021. у 08:12

РАСКИД УГОВОРА, ПА НОВИ ИЗВОЂАЧИ: Кашњење са реконструкцијама градских тргова у Нишу и Лесковцу превршило сваку меру

Фото Д. Алихоџић

ВЕЋ месецима су тргови у центру Ниша и Лесковца делимично или потпуно недоступни за грађане, а што је најгоре, не види се крај радовима вредним близу 700 милиона динара у оба града.

Осим кашњења, заједнички им је и исти извођај радова - фирма "Баувесен" из Лазаревца чији надлежни признају да су пробили рокове из "субјективних и објективних" разлога.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски најавила је да ће у наредних месец дана бити раскинут уговор са извођачем радова, а исту могућност најављује и градоначелник Лесковца Горан Цветановић. Цветановић је лично проверавао како теку радови и утврдио да је "мешалица на градилишту радила два сата, а да поред ње није било ниједног радника"...

- Мислим да смо фирми која ради на извођењу тих радова дали довољно простора и времена и да буду уморни, и да се одморе, и да наставе, и шта год су затражили, Град им је изашао у сусрет. Мислим да више немамо времена. Оног тренутка када раскинемо уговор, потражићемо неког новог ко ће да заврши Трг - каже градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Иван Арсић, који је задужен за нишки трг, каже да му нису познати детаљи око раскида уговора, јер је он шеф градилишта задужен за оперативне послове. Каже да се труде да радове заврше у року, односно до маја ове године.

- Чињеница је да каснимо, али је много радника, међу којима сам и ја, прележало корону. Било је и проблема око набавке гранита - реферише Арсић.

Одговорност и градских структура

ГРАЂЕВИНСКИ инжењер из Ниша Данијел Дашић, члан Националне коалиције за децентрализацију, истиче да се од првог дана видело да градилиште нема довољан број ангажованих људи.

- Динамика није поштована, а питање је да ли им је стварно требало годину дана да то примете, или је било потребно годину дана да више не може да се сакрије. Власт мора да поднесе рачуне грађанима и да им тачно објасни ко су одговорни, јер не може да буде одговоран само извођач радова - сматра Дашић.

Његов колега у Лесковцу Душан Милошевић каже да су од суботе "појачали" радну снагу.

Лесковац, Фото Д. Алихоџић

- За све друге детаље нисам надлежан, али знам да смо радили све што је у нашој моћи. Било је проблема са финансијама, али то већ није у мојој надлежности - каже Милошевић, који додаје да је реално да радове заврше за четири месеца.

За контролу радова задужен је Новица Николић, директор лесковачке Дирекције за изградњу, који појашњава да се фирма из Лазаревца једина јавила на тендер и да су били за 10 милиона јефтинији од предвиђених износа.

- Уместо планираних 197, понудили су да радове обаве за 186 милиона динара. У питању је била сасвим коректна понуда и нисмо могли ни да претпоставимо да ћемо наићи на оваке проблеме. Ипак, не смемо дозволити да град буде на губитку и очекујемо да наплатимо "пенале" за кашњење - закључује Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Johhny

09.03.2021. 08:18

Cudo da Vranje i Vranjsku Banju ne pominjete!? Tamo se kasni i vise... U Vranju Park rekonstruisu kao da prave nuklearnu elektranu, a u Vranjskoj Banji setaliste, kao da prave podvdoni tunel. Ali to je zivot, moraju svi da budu namireni. Zato mora da se sto vise "opere".

Dragan

09.03.2021. 13:11

Nama u Leskovcu je dozlogrdila ovakva vlast u gradu gde vlada opsti javasluk burazerski tenderi koruptivne delatnosti nazalost nadlezni inspekcijski organi ne cine nista po pitanju provere ovakvih poslova izvodjenje radova trga u Leskovcu lici na zidanje skadra na Bojani sramota