ВУЧЕВИЋ ЧЕСТИТАО ДАМАМА 8. МАРТ: Жене које су промениле Нови Сад и које га и данас мењају (ФОТО)

Novosti online

08. 03. 2021. у 14:36

ШОРОВИМА и сокацима Новог Сада, који памте стопе многих великих људи, сваког дана издалека одзванјају кораци хероина прошлости и стапају се са звуцима ципела наших супержена - медицинских сестара, докторки, чистачица, сервирки, свих оних које се заједнички боре против пошасти 21. века - ковида 19.

ВУЧЕВИЋ ЧЕСТИТАО ДАМАМА 8. МАРТ: Жене које су промениле Нови Сад и које га и данас мењају (ФОТО)

Фото: Принтскрин Инстаграм

Кораци ових дама су уморни после смене, али су одлучни и спремни да се не предају попут стопа оних непоновљивих дама, достојанствених и моћних Новосађанки из давно прохујалих времена, које су Српску Атину уздигле на пиједестал који сада заузима.

Сетимо се 21 хероине из наше прошлости, јер су судбински проткане и испреплетене у нашем специфичном лалинском колажу који је одувек био одлика европског и космополитског Новог Сада.

Има међу тим великим женама и Српкиња, и Мађарица, има и Јеврејки, као и Словакиња и Румунки, неке од њих су лечиле оболеле на самртничкој постељи, неке су помагале сиромашним и немоћним, једне су училе генерације да буду боље него они, друге откривале тајне свемира, неке писале песме због којих смо проплакали реке суза, а неке су се бориле, онако "мушки", тврдо и бескомпромисно до задњег даха у плућима, и то за идеје које су браниле и са поносом су полагале и свој живот за слободу и част овог града и државе. Судбина је много, прича још више, али све оне, те новосадске хероине, заједно дају посебан тон овом данашњем дивном празнику посвећеном женама и свакој врсти лепоте које жене доносе овом свету.

Драги суграђани, а посебно суграђанке, позивам вас да посетите Музеј града Новог Сада и погледате јединствену изложбу посвећену двадесет и једној хероини Новог Сада, да се упознате са некима које можда нисте знали, да прочитате њихове биографије или барем видите њихов лик, јер те даме су и даље ту, стоје и ходају међу нама и чине сам темељ овог нашег Новог Сада кога толико волимо и чија нас историја чини толико поносним.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)