СРБИ СА КОСМЕТА ОБЕЛЕЖИЛИ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Тужна слика са православних гробаља - Поломљени споменици и гробови зарасли у шибље

Д.З.

06. 03. 2021. у 17:24

СРБИ СА КОСМЕТА ОБЕЛЕЖИЛИ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Тужна слика са православних гробаља - Поломљени споменици и гробови зарасли у шибље

Фото: Принтскрин

НА ВЕЋИНИ православних гробаља на Косову и Метохији Срби су обележили зимске Задушнице, али су посете углавном биле самоиницијативне, јер организованих одлазака на гробља због пандемије Корона вируса није било.

И на највећем православном гробљу на Космету, у Приштини било је десетак расељених Срба који сматрају да је долазак на Задушнице не само традиција већ и обавеза.

- Иако сам расељено лице из Приштине од 1999. године обилазим гробове свих својих предака али и покојника које сам познавао за њиховог живота - истиче Божидар Стојановић расељено лице из Приштине док су православна гробља осим у срединама у којима живе Срби обишли и расељени попут гробља у Штимљу где је десетак расељених лица ово гробље обишло у пратњи ксоовске полиције.

Иначе, на већини православних гробаља на Космету слика је иста, поломљени надгробни споменици, поршине зарасле у шибље у коров а према сведочењу расељених Срба, на Косову и Метохији још увек има средина у којима се расена лица не усуђују да обиђу своја гробља.

Такав је случај са гробљем у Подујеву на којем је већина надгробних споменика поломљена а из гробних места су чак вађене и кости покојника. На гробљу у десетак километара удаљеном Крпимеју, где су Срби живели до 1999 године,већина надгробних споменика је поломљена а гробље је обрасло у коров тако да је до споменика тешко и доћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)