ЗРЕЊАНИНЦИ, ЕВО ШТА ЗАГАЂУЈЕ ВАШ ГРАД: Седео је девет сати крај пута и бројао - 903 камиона протутњало кроз центар (ФОТО+ВИДЕО)

Б. ГРУЈИЋ

05. 03. 2021. у 11:49

ЗРЕЊАНИНЦИ, ЕВО ШТА ЗАГАЂУЈЕ ВАШ ГРАД: Седео је девет сати крај пута и бројао - 903 камиона протутњало кроз центар (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Град Зрењанин

ЗРЕЊАНИНАЦ Беким Рукеци, активиста удружења "Зрењанинска акција" или ЗРАК, девет сати је седео на магистрали близу центра града и избројао 903 камиона, који су, према прорачунима стручњака из овог удружења, испоручили четири тоне угљен-диоксида и то у току само тог једног дана.

На месечном нивоу, за просечних девет сати, радним данима, ако се.у обзир узме слична фреквенција тешких камиона, то износи скоро 20 хиљада истих, плус још аутомобила и доставних комби возила, а количина испуштеног угљен - диоксида је више од 100 тона.

- Недавно смо, у Зрењанину и у Елемиру, поставили шест сензора за мерење квалитета ваздуха и уверили се у параметре озбиљног аерозагађења - углас истичу чланови ЗРАК-а, истичући да је намера акције са бројањем камиона на централној градској магистрали, да се укаже на погубне ефекте камионског собраћаја, као на неопходност завршетка обилазнице око Зрењанина, коју многи називају Скадар на Бојани.

- Не желимо да лицитирамо са разлозима вишегодишње изградње обилазнице и дебелим ни кашњењем, намера је да надлежнима јасно укажемо, да се не играју са стрпљењем грађана, које је већ толико смањено због познатог разлога фабрике воде - додају чланови Удружења ЗРАК, уз напомену да су подаци, добијени бројањем камиона, бити доступни сваком ко жели и може да помогне у убрзању проблема са обилазницом, која је кључ за решење свих проблема загађења и буке у Зрењанину.

Мада је рок за завршетак фамозне обилазнице, у дужини 3,7 километара, био 2019. године, радови су још увек у току и тренутно се.ради трећа фаза, након што је изграђен мост на Бегеју, а у току су радови на силазној рампи са моста, а највећи проблем је спорних 400 метара пута обилазнице, која се укршта са већ постојећим далеководима.

Фото: Зрењанинска акција

ПОПРАВКА ПУТЕВА НЕОПХОДНА

Једног дана, када обилазница око Зрењанина, буде завршена, отвара се незаобилазно питање поправке путева, која обзиром на огромну фреквенцију камиона, мора бити урађена, што ће, како кажу у Зрењанинској акцији, додатно коштати грађане Зрењанина.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)