ЗЛАТАРСКИ КРОМПИР СТИЖЕ У МАРКЕТЕ: У складишту Гујаничића, из Акмачића, код Нове Вароши, 500 тона поврћа чека купце

А. РОВЧАНИН

05. 03. 2021. у 08:25

ЗЛАТАРСКИ КРОМПИР СТИЖЕ У МАРКЕТЕ: У складишту Гујаничића, из Акмачића, код Нове Вароши,  500 тона поврћа чека купце

Фото А. Ровчанин

Преко две деценије породица Гујаничић из села Акмачићи код Нове Вароши живи од продаје кромпира, али никад се за своју егзистенцију нису уплашили као сада. Преко 500 тона овог поврћа налагеровано је у складишту, а купца није било ни за лек.

Након што је Србију обишла прича о мукама произвођача, Министарство пољопривреде је реаговало, па је за део робе сада нађен купац. У двориште Гујаничића стигао је шлепер на који је натоварено 30 тона, а очекује се да оваквих утовара буде пет.

- Били смо потпуно беспомоћни кад је продаја у питању, али сада видимо светло на крају тунела. Данас је отишао део робе, а очекујемо да ће ускоро бити продат и још део прошлогодишњег кромпира. Таква је година, не морамо нешто много да зарадимо, важно је да не будемо у великом губитку како бисмо могли да се спремамо за овогодишњу сетву - каже Радош Гујаничић, из Акмачића.

Проблем у пласману српског кромпира настао је због великих количина робе, а врло мале потражње јер су и Европа и регион преплављени овим поврћем. Ипак, део решење је да домаћи маркети откупе робу од српских пољопривредника.

- Није што је наш, али је стварно најбољи. Кромпир са Златара препознаје се по боји, укусу, али и по величини што најбоље доказују и примерци од преко два килограма. Од једне кртоле може да руча цела породица. Његова производња је потпуно природна, не садржи никакве хемикалије. Добили смо обећање да неће пропасти - рекао је Бранко Гујаничић, такође из Акмачића.

ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ ЗА ОТКУП РОДА

Део рода кромпира претходних дана откупљен је и од произвођача из села горњомилановачког краја, као и из Ивањице. У плану је да до 15. марта "Лидл" и групација "Делез" откупе још око 15 шлепера, што је око 250 тона кромпира, а могућа је и сарадња са појединим компанијама које се баве прерадом овог поврћа и то од произвођача из Горњег Милановца, Ивањице, Нове Вароши и Пријепоља, јер управо кромпир са тог подручја важи за најквалитетнији и за онај који испуњава строге критеријуме купаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Kostadin

05.03.2021. 08:52

Pošteni poljoprivredni proizvođači, trgnite se. Nema ucenjivanja sa cenama vaših proizvoda. Videli smo i osetili da ako nema uvoza pasulja, belog luka i ostalih proizvoda vi dižete cene i preko bezobraznog nivoa. I sada je sramno i strašno kolika je cena suvih šljiva na tržištu i kao je moguće da je cena suvih KAJSIJA iz Turske samo neznatno viša od cene domaće suve šljive.