ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА: Расте број оболелих од корона вируса у српским срединама на Косову и Метохији

Д. З.

02. 03. 2021. у 15:16

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА: Расте број оболелих од корона вируса у српским срединама на Косову и Метохији

Фото: Д.З.

У СРПСКИМ срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа забележено је 105 случајева инфекције корона вирусом од укупно тестираних 218 узорака,док је према саопштењу Кризног штаба општие Косовска Митровица једна особа са пребивалиштем у овом граду преминула.

Наиме, како наводе из Кризног штаба у Косовској Митровици евидентирана су 42 новооболела, у Звечану 20, у Лепосавићу 11 и у Зубином Потоку 5.Такође,на централном Космету регистровано је 27 случајева и то 7 у Прилужју, 6 у Гњилану, 5 у Косовској Каменици, 4 у Штрпцу, 3 у Грачаници а два случаја су забележена и у Призрену.Иначе, према речима др Златана Елека директора болничког центра у Косовској Митровици епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Меотхији је погоршана а број хоспитализованих пацијената у односу на претпрошлу недељу се дуплирао.

ТРОЈЕ ЗДРВАСТВЕНИХ РАНДИКА ПРЕМИНУЛО

Апелујући на поштовање епидемиолошких мера, др Златан Елек директор болничког центра у Косовској Митровици истиче да је у протеклих годину дана од ковида 19 оболело 307 здравствених радника од којих је троје изгубило битку са овом болешћу.

-Озбиљност ситуације илуструје податак да је тренутно у Здравственом центру у Косовској Митровици хоспитализовано 100 лица од којих су два пацијента на респираторима а њих 43 на кисеоничкој потпори.Сви ови пацијенти су са средњом и тешком клиничком сликом, углавном са једностраном односно обостраном упалом плућа укључујући и придружене болести-истиче за наш лист др Елек напомињући да се међу хоспитализованим лицима налазе и пацијенти из српских средина јужно од реке Ибар.И док истиче да оне пацијенте са тешкомклиничком сликом упућују на даље лечење у терцијарне установе пре свега у нишки клинички центар али и болнице у Крушевцу и Батајници , директор болничког центра у Косовској Митровици др Златан Елек сматра да је разлог погоршане епидемиолошке ситуације непоштовање епидемиолошких мера.Истовремено, опомињући да је број оболелих од корона вируса на простору Космета у порасту, позив грађанима са Космета да се вакцинишу поновио је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Он је истакао да се за пријаву потребно јавити најближем Дому здравља или здравственом центру у српским срединама, а Канцеларија ће организовати превоз за вакцинацију у Рашки, Куршумлији или Бујановцу.

-Молим вас искористите прилику коју вам даје држава Србија и вакцинишите се. Тако ћете бити одговорни према себи, сопственом животу и према најмилијима. Држава Србија је прва по вакцинацији у Европи и пета у свету. Док друге државе чак и у региону немају готово ниједну вакцину, ми имамо четири вакцине и у могућности смо да вакцинишемо и наш народ с простора Косова и Метохије- рекао је Петковић у свом обраћању путем једне од друштвених мрежа док из Канцеларије за Косово и Меотхију истичу да је до сада вакцине против ковида 19 примило више од 10.000 житеља Космета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)