НОВИ СЈАЈ СРЦА ГРАДА: Почели најзначајнији радови прве фазе уређења централног новосадског језгра

З. ГРУМИЋ

02. 03. 2021. у 08:38

УРЕЂЕЊЕ јавних површина у најужем центру Новог Сада, које је једна од најзначајнијих овогодишњих градских капиталних инвестиција, почело је јуче радовима на обнови канализационе мреже на раскрсници Булевара Михајла Пупина и Јеврејске улице, као и изградњи аутобуске нише у Успенској улици и пешачке стазе до Успенске цркве.

НОВИ СЈАЈ СРЦА ГРАДА: Почели најзначајнији радови прве фазе уређења централног новосадског језгра

Фото Прес служба Града

Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције најављено је да би ти обимни радови код Позоришног трга, који претходе детаљној обнови простора око Српског народног позоришта (СНП) и Успенске цркве, требало да буду завршени у наредне две седмице.

- У саобраћају је мало већа гужва јер се возила, на делу булевара, преусмеравају у једну коловозну траку. Али треба само мало додатног стрпљења. То вероватно мора да се уради - каже за "Новости" један од возача, који су првог мартовског дана у, поподневном "шпицу", прошли аутомобилом кроз зону извођења радова.

МЕМОРИЈАЛНА ТРАКА

КАО успомена на некадашњу Малу јеврејску улицу, која је постојала до седамдесетих година прошлог века, у нивоу партера биће инсталирана "меморијална трака" дужине око 160 метара, која се ка Булевару Михајла Пупина уздиже у виду информативног стуба.

Фото Н. Карлић

- Подаци на траци представљају "проток времена" града Новог Сада, од прве насеобине до данашњих дана.

Уређењем јавних површина у најужем центру града биће умногоме побољшана функционалност, естетика и атрактивност тог дела урбанистички и културно заштићеног старог градског језгра. А због величине и сложености тог простора пројектовање и реализација читавог посла подељени су по зонама.

- Прва фаза обухвата зону Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза између СНП-а и Тржног центра "Аполо". У плану је партерно и хортикултурно уређење тог простора, реконструкција подземних инсталација, изградња јавног и декоративног осветљења и постављање урбаног мобилијара - навео је инвеститор радова.

У складу са урбанистичко-архитектонским конкурсом који је пре три године спровела Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, простор Позоришног трга је површина намењена првенствено пешацима и биће поплочан гранитним плочама, са значајним повећањем зелених површина.

Од укупно 8.110 квадратних метара простора који ће бити обухваћен у оквиру прве фазе, зеленило заузима 2.714 квадрата. Вредност радова је око 380 милиона динара а планирано је да буду готови за девет месеци.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)