ОД МРАЗА ПОЖУТЕЛА ЖИТНА ПОЉА: Нагле промене времена, од температура испод нуле до плус 17 оштетиле озиме усеве

З. ГРУМИЋ

02. 03. 2021. у 07:26

ОД МРАЗА ПОЖУТЕЛА  ЖИТНА ПОЉА: Нагле промене времена, од температура испод нуле до плус 17 оштетиле озиме усеве

Фото Н. Карлић

ХЛАДНИ талас који је у другој декади фебруара захватио нашу земљу проузроковао је у великој мери смрзавање озимих усева, а колике је штете мраз нанео пшеници, јечму и другим стрнинама моћи ће прецизније да буде утврђено за десетак дана, каже, за "Новости", професор Мирослав Малешевић, један од водећих домаћих и међународних стручњака.

Пшеница и остале биљке, како објашњава Малешевић, ове зиме нису прекидале вегетацију, јер им је то омогућено изостанком снежног покривача и нешто вишим температурама него обично у децембру и јануару, сувомразица у другој декади фебруара оштетила је листове биљака па су многа житна поља жута, уместо да се зелене у ово доба године.

- Хладни талас са температурама од десет до 16 степени испод нуле, који је трајао неколико дана и погодио све наше житородне крајеве уништио је лисну масу пшенице и нарочито јечма, негде чак сто одсто а на другим парцелама од 30 до 40 процената. На срећу, "чвор" бокорења биљака (у земљи) је био заштићен и остао је углавном жив, тако да стање пшенице није драматично али није ни добро и нарочито није лепо за гледање.

НИЈЕ СТРАШНО

ПОЉОПРИВРЕДНИК из Каћа Младен Михајлов јесенас је посејао пшеницу на око десет хектара и каже да је задовољан стањем усева.

- Сетву сам обавио крајем октобра и почетком новембра, две до три недеље касније у односу на оптималне рокове, тако да није била узнапредовала као она на њивама неких мојих колега, па јој фебруарски мраз није много нашкадио - напомиње тај млади произвођач.

Малешевић напомиње да ће, захваљујући временским приликама, то жуто лишће отпасти за десетак дана, тако да ће се потом, за две-три недеље, појавити нови зелени листови и поља ће се опет зазеленети.

Проф. др Мирослав Малешевић, Фото Д. Дозет

Пољопривредним произвођачима препоручује да прихрањивање пшенице понове ђубривом амонијум-нитрат или "КАН-ом" и да више не користе "уреу", јер азот испарава на овако сувом времену, па би могли да настану нови губици.

ЈЕЧАМ НАЈВИШЕ СТРАДАО

СИТУАЦИЈА са пшеницом је наочиглед драматична, али у суштини није тако страшно, јер је чвор бокорења код већине ових усева остао очуван, а то је најважније. Са отопљавањем ће врло брзо доћи до избацивања нових листова, тако да ће се усеви опоравити, што се не може рећи и за све парцеле под јечмом, који је претпео већу штету - каже Весна Јованчић из ПСС "Агрозавод", који покрива територије Вршца, Ковина, Беле Цркве и Пландишта.

Фото ПСС Агрозавод

Највише је страдао јечам који је посејан у првим роковима сетве и то на неадекватној дубини. Ту се бележи пропадање већег дела биљака, што ће утицати и на принос. Ипак, стручњаци кажу да ратари не треба да буду толико забринути, јер уз адекватну прихрану, која треба да се уради у наредних петнаестак дана, ствари могу делимично да се поправе.Ј. Ј. Б.

Када се рашчисти ова ситуација са сувим лишћем, пшеницу би требало поваљати, како би се подстакло бокорење, односно да биљка крене у вегетацију. Неопходно је такође, да ратари наставе заштиту својих стрних жита од болести и штеточина, посебно од глодара.

- Сетва је била врло успешна, а надамо се да ћемо, упркос проблемима који прате производњу, имати успешну и жетву - истиче професор Малешевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)