БЕСМРТНИЦИ СА СРПСКОГ НЕБА: Јунаци одбране Београда у априлском рату 1941. најпре пред Крушевљанима

С. БАБОВИЋ

02. 03. 2021. у 06:21

БЕСМРТНИЦИ СА СРПСКОГ НЕБА: Јунаци одбране Београда у априлском рату 1941. најпре пред Крушевљанима

Фото С. Бабовић

ПРВИ у Србији, крушевачки Народни музеј је - до 8. марта - домаћин несвакидашње, путујуће изложбе под називом "Витезови челичног неба: 51. ваздухопловна група".

И, то је одлична прилика за подсећање на већ чувени Априлски рат током којег је непријатељска алијанса дејствовала са 600 бомбардера и око 360 ловачких авиона, док се авијација Краљевине Југославије бранила са свега 40 ваздухоплова. Поставка је, зато, посвећена херојима одбране Београда у периоду од 6. до 12. априла 1941.

Фото С. Бабовић

- Комплетан 6. ловачки пук, којем је припадала и 51. ваздухопловна група, тада је показао је изузетно јунаштво и пожртвованост, јер се супротставио агресору који је имао и око 2.300 авиона спремних да из базе "Марите" полете у акцију на Балкану. Ми смо, истовремено, располагали са 406 летелица, од којих је само 315 њих било у борбеном стању - каже Огњен М. Петровић, аутор публикације и поменуте изложбе које су део пројекта Уније ратних ветерана и инвалида града Београда и Министарства рада, поводом 80 година од Априлског рата.

КОМПЛЕТИРАНА ПОСТАВКА

ПОРЕД фотографија припадника 51. ваздухопловне групе, поставку чине и прикази Немаца током обиласка остатака изгорелих ловаца и аеродрома, а ту су и фото-документи непријатељске авијације снимљени из ваздуха, настали током разарања престонице. Неизостраван део су и делови пилотске опреме из тог доба - капе, еполете, значке, мапе...

Огњен М. Петровић, Фото С. Бабовић

- односно артефакти о организацији ваздухопловства уочи Другог светског рата, са детаљима о формацијама, класификацији и типовима авиона, те њиховом стању и задацима.

Притом, догађаји су реконструисани уз помоћ литературе, а ретке сачуване фотографије су послужиле за израду цртежа авиона и ознака које су се односиле на нашу авијацију.

Фото С. Бабовић

Међу десеторицом пилота Краљевине Југославије, двојица су била припадници управо 51. ваздухопловне групе. А, наредник Ђорђе Стојановић је још 1991. сведочио Петровићу о томе да је лично оборио четири непријатељска авиона, а погођен је током потере за једним агресором на небу ка Смедереву...

Нажалост, крај 51. ваздухопловне групе, али и читавог 6. ловачког пука је уследио веома брзо - већ 12. априла, када им је и преосталих десет ваздухоплова запаљено на стајанци.

Фото С. Бабовић

- Серију путујућих презентација смо, нимало случајно, започели управо у Крушевцу, јер је тог 6. априла бомбардован и део овог града - каже председник Уније ратних ветерана и инвалида града Београда Жељко Козлина, најављујући и то да ће ова несвакидашња поставка свој "пут" завршити на дан почетка Априлског рата, у београдској кафани "Зора", из које су се наши полоти и упутили у неравноправни бој... 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)