ОТВОРЕНА ДЕСЕТА СЕЗОНА ПЕШАЧЕЊА КАЊОНОМ ЦРНИЦЕ: 106. организовану групу чинили су чланови Планинарског клуба “Јаворак” различитог узраста

З. Рашић

01. 03. 2021. у 17:25

ОТВОРЕНА ДЕСЕТА СЕЗОНА ПЕШАЧЕЊА КАЊОНОМ ЦРНИЦЕ: 106. организовану групу чинили су чланови Планинарског клуба “Јаворак” различитог узраста

Фото: Друштво "Петрус"

ВЕЋ читаву деценију Друштво за неговање традиције, културу и уметност “Петрус” из Забреге организује пешачење кањоном реке Црнице под називом “Стазом петрушких монаха”, а овогодишњу јубиларну сезону званично су отворили у недељу, последњег дана фебруара, планинари параћинског клуба “Јаворак”.

Они су били 106. организована група која је походила овај величанствени канјон, а по речима Владана Вучковића, једног од двојице челника “Петруса” који је пешачио са њима, у групи су била 62 планинара различитог узраста, почев од основаца и средњошколаца.

- Најмлађа је била петогодишња девојчица која је пешачила са мамом – додаје Вучковић, и напомиње да су кренули од манастира Намасија стазом изнад канјона, до видиковца са ког се види, преко пута, пећина испосница. Пут је даље водио према Сисевцу до испод Девојачког камена и завршио се после девет километара напорног хода.

Вучковић подсећа да су “Стазу петрушких монаха”, осмишљену ради промоције туристичких потенцијала, остатака средњовековних манастира и прелепе природе Забреге и околине , претходних десет година походили планинари и љубитељи природе не само из Србије већ и из иностранства. Дан за старт десете сезоне био је прави пролећни, већ су процветале љубичице, а у селу је виђен и поскок како ужива на јутрањем сунцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)