ЗА МИРНИЈИ САН РАТАРА: У центру "Фрушка гора" модернизација противградне заштите

Ј. С.

01. 03. 2021. у 09:23

ЗА МИРНИЈИ САН РАТАРА: У центру Фрушка гора модернизација противградне заштите

Радарски центар "Фрушка гора" / Фото: Прес биро Покрајинске владе

РАДОВИ на аутоматизацији и модернизацији противградне заштите Радарског центра "Фрушка гора" одвијају се предвиђеном динамиком. Тиме су створени услови за почетак аутоматизације система и у радарским центрима "Самош" и "Бајша", за шта ће Покрајинска влада издвојити готово две милијарде динара.

- Ово је важна вест за пољопривреднике и газдинства јер се конкретно на делу боримо за смањивање последица које могу нанети градоносни облаци и које могу бити веома велике. Од 118 лансирних станица Радарског центра "Фрушка гора" 55 је већ аутоматизовано - рекао је у недељу председник Покрајинске владе Игор Мировић, после обиласка тог радарског центра.

Он је подсетио да је Скупштина Војводине донела одлуку о обезбеђивању неопходних финансијских средстава за почетак процедуре модернизације система и у друга два радарска центра на територији Војводине - "Бајша" и "Самош".

- Тиме ћемо покрити целу територију Војводине и смањити ризике од последица града за 30 до 40 процената. Увођењем даљинског система аутоматизоване одбране од градоносних облака, ракете ће, уместо великог броја људи, лансирати оператер из радарског центра, што ће омогућити ефикасније и брже деловање - навео је Мировић.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић истакао је да је аутоматизација мреже важан посао од заједничког интереса за све грађане Републике Србије и најавио да ће свих 118 лансирних станица Радарског центра "Фрушка гора" бити аутоматизовано до краја маја.

ПОУЗДАНИЈИ СИСТЕМ

- ПОТОМ крећемо у процес аутоматизације лансирних станица радарских центара "Самош" и "Бајша". Овим пројектом се елиминише рад стрелаца и омогућује поузданији и ефикаснији систем и на тај начин обезбеђујемо да штете од града буду сведене на најмањи ниво који допушта струка - казао је Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)