ПОКЛОЊЕНА КОБАСИЦА ОД 2.037 МЕТАРА: Манифестација у Турији ове године одржана без феште, али је прославила хуманост

З. Рајић

01. 03. 2021. у 07:26

ПОСЛЕДЊЕГ викенда у фебруару по традицији је одржана "Кобасицијада" у Турији код Србобрана, која у овогодишњем, 37. издању није била отворена за туристе, јер је због короне изостала посета гостију са свих страна, као и продаја кобасице на метар по популарној цени.

ПОКЛОЊЕНА КОБАСИЦА ОД 2.037 МЕТАРА: Манифестација у Турији ове године одржана без феште, али је прославила хуманост

Џиновски специјалитет представљен у згради МЗ / Фото Л. П.

Традиција је, међутим, очувана и по обарању рекорда, јер од 2013, кад је туријска кобасица, са дужином од 2.029 метара ушла у Гинисову књигу, сваке године се продужава за метар, тако да има два километра и онолико метара колико манифестација има година. Овог фебруара направљена је кобасица дуга 2.037 метара.

Председник Удружења "Кобасицијада" Бранислав Станков рекао је да је за справљање овогодишње "гинисовке" утрошено око две тоне свињског меса, 20 килограма слатке и 5 кг љуте паприке, по шест килограма белог лука и бибера и 40 кг соли.

- Порука овогодишње "Кобасицијаде" јесте да су хуманост и солидарност најбитнији, посебно у условима у којима се тренутно налазимо. Најдужа кобасица на свету биће подељена у хуманитарне сврхе - казао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Пакети "гинисовке" упућени су на 22 адресе - општинским организацијама Црвеног крста, геронтолошким центрима и домовима за децу у Војводини, Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској у Београду, Народној кухињи и Удружењу за помоћ МНРО "Бисер" у Србобрану и Богословији "Свети Арсеније Сремац" у Сремским Карловцима.

ТАКМИЧЕЊЕ

КОРОНА није спречила да се у оквиру "Кобасицијаде" одржи уобичајено такмичење у справљању свеже и квалитету суве кобасице. Најбољу свежу кобасицу направила је екипа "Змајевачки тамбураши" из Змајева, а за најукуснију суву кобасицу прву награду је освојио Немања Балинт из Турије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)