ПРОЛЕЋНА РЕЗИДБА У ЈЕДИНОМ ВИНОГРАДУ ОД ВАЉЕВА ДО УЖИЦА: Некада је свака кућа имала лозе, велико интересовање за обнову племените делатности

В. Митрић

27. 02. 2021. у 09:25

ПРОЛЕЋНА резидба у Божјем селу Лелићу, јединог винограда на простору од Ваљева до Ужица. Некад је у овим брдско-планинским селима свака кућа имала виноград.

ПРОЛЕЋНА РЕЗИДБА У ЈЕДИНОМ ВИНОГРАДУ ОД ВАЉЕВА ДО УЖИЦА: Некада је свака кућа имала лозе, велико интересовање за обнову племените делатности

Фото: В. Митрић

Сачуван је Тестамент Драгомира Велимировића којим завештава свом сину, тада Владици охридском Николају, - две мотике винограда у Лелићу. Мотика је била површина око 8 ари земље. Толико је добар копач могао дневно да окопа чокота винове лозе. 

Гајене су старе српске сорте, Прокупац у народу познат као "Рскавац", Динка, Тамјаника...

Фото: В. Митрић

Нажалост крајем ХIХ века, филоксера (болест корена винове лозе) "слистила" је винограде и виноградарство у ваљевском и ужичком котару.

Сада постоји велико интересовање за обновом виноградарске културе на овом подручју. У припреми је предлог Министарству пољопровреде да се овај крај прогласи виноградарским подручјем. Тим пре, што је овај крај сушан и безводан. Познато је да лоза не захтева наводњавање и заливање. Зато је у прошлости ово подручје насељено Херцеговцима који су са собом донели "лозу и козу", за које није потребно много воде

Иначе на осунчаним падинама Повлена, Маљена и Медведника одлични су услови за виноградарство. У првом винограду, светски најквалтетнијих винских сорти - Кабернеа и Мерлоа, ниво шећера у грожђу достиже до 25 процената. Ове сорте су погодне за ове крајеве, јер су отпорне на велике мразеве и хладноће.

Иначе, саднице за овај први виноград ђакона Љубомира Ранковића, поклонио је његов пријатељ - прослављени драмски уметник и режисер Радош Бајић који је иначе из села Медвеђа код Трстеника, познатог по врсним калемарима винове лозе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)