ЗЕЛЕНИ БОРЦИ СПУСТИЛИ КОПЉЕ: Еколози из Врбаса, Србобрана и Бачке Тополе начинили велики помак у заштити река и канала

З. Рајић

27. 02. 2021. у 14:14

ЗЕЛЕНИ БОРЦИ  СПУСТИЛИ КОПЉЕ: Еколози из Врбаса, Србобрана и Бачке Тополе начинили велики помак у заштити река и канала

Фото ЗОРТ

ЕКОЛОЗИ из Врбаса, Србобрана и Бачке Тополе, удружени у асоцијацију ЗОРТ ("Заштитимо остатке речних токова"), начинили су од краја јануара до данас велике помаке у одбрани Великог бачког канала (ВБК) и река Криваје и Тисе од загађења, пре свега индустријског.

- Успели смо да остваримо директне контакте са надлежнима за надзор над водотоковима, као и са загађивачима и Покрајинским секретаријатом за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине. Сматрамо да је томе допринела и наша лагана трансформација од "зелених мегданџија" у промотере циркуларне економије, која повезује производњу са управљањем отпадом - рекао је председник Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ) Ратко Ђурђевац.

СПРЕМНОСТ Разговор о заштити парка природе Стара Тиса, Фото ЗОРТ

У решавање проблема еколози су кренули од парка природе Стара Тиса, који се код Новог Бечеја у Банату и Бачког Градишта у Бачкој снабдева водом из ВБК преко рибњака ПИК "Бечеј". Деценијама онечишћени ВБК додатно загађује Криваја, која се у њега улива, а затрована је отпадом из индустријских погона, првенствено бачкотополских. О заштити Старе Тисе еколози су разговарали са представницима рибњака, ЈВП "Воде Војводине", ВП "Средња Бачка" из Бечеја, као и викендашима. Један од њих, Радивоје Чуровић, најавио је да ће ускоро бити регистровано удружење викендаша Старе Тисе за активну борбу за очување парка природе.

ПОДРШКА ВЛАДЕ ВОЈВОДИНЕ

Настојећи да добију одлучнију подршку за пречишћавање отпадних вода у Врбасу, Србобрану и Бачкој Тополи, еколози су затражили пријем код председника Владе Војводине Игора Мировића. Он је реаговао тако што им је у кратком року уприличио састанак са стручњацима из владиног сектора за заштиту животне средине.

Уместо јалових прозивки и позивања на санкционисање загађивача, еколози су одлучили да их посете и са њима успоставе дијалог о подизању еколошких стандарда у производним и прерађивачким погонима.

ЗАГАЂЕЊЕ Прљавштина се из Криваје преноси у ВБК и Тису, Фото ЗОРТ

- Сазнали смо да је последњих година кафилерија у Бачкој Тополи одвојила више од милион евра за еколошке инвестиције. Изградила је биопречистач запрљаног ваздуха, јединствен у Србији, као и примарни пречистач техничких отпадних вода - предочио је Ђурђевац.

Охрабрујуће информације еколози су добили и на фарми за узгој пилића у Бачкој Тополи, где су упознати са градњом постројења за примарно и секундарно пречишћавање техничких вода. Постројење, вредно 1,7 милиона евра, требало би, како је речено, да трајно заустави загађење Криваје из овог погона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)