НОСЕ МАСКУ, АЛИ ИСПОД НОСА: Колико грађана поштује епидемиолошке мере у градском превозу

Љ. П.

27. 02. 2021. у 09:45

НОШЕЊЕ заштитних маски у аутобусима градског превозника је обавезно од почетка пандемије ковид 19, и ова мера се поштује, како у градском, тако и у приградском превозу.

НОСЕ МАСКУ, АЛИ ИСПОД НОСА: Колико грађана поштује епидемиолошке мере у градском превозу

Фото Н. Карлић

То је потврђено контролама градских инспекција и Комуналне милиције, које на терену проверавају да ли се и у којој мери возачи аутобуса и путници придржавају прописа.

Контроле да ли се у аутобусима ЈГСП "Нови Сад" поштује ова мера, рађене су на аутобуским стајалиштима, а Сектор инспекције за саобраћај и путеве је контролисао 1.030 аутобуса.

АНКЕТА: Да ли у градском превозу носите заштиту

ЗОРИЦА МИЛОВАНОВИЋ, трговац

- Обавезно се придржавам прописа, и у аутобусу носим заштитну маску од првог дана када је прописано да је обавезно. И остали путници носе маске, мада сам приметила да их поједини, па чак и старији носе испод носа, што је, наравно, неправилно.

ДУШАНКА ДРАГАШ, економски техничар

- У аутобусу, као и у другим затвореним просторима, носим заштитну маску, и већ сам се навикла, тако да ми то не представља проблем. Више замерам што, посебно у шпицу по повратку са посла, не можемо да држимо прописану дистанцу.

ВЕСНА ГРУМИЋ, новинар

КАДА се возим аутобусом обавезно носим маску, пре свега због своје, али и заштите других људи. Возачи их обавезно имају преко лица, а догоди се да поједини после проласка поред возача, скину маску или је спусте испод носа.

- У аутобусима који су били контролисани, уочено је да сви возачи аутобуса носе заштитне маске - наводе у ниовосадској инспекцији.

- Када је реч о путницима који су били у превозу, скоро сви су носили заштитне маске.

На свим аутобусима градског превозника, видно су истакнута обавештења да је забрањен улазак у возило без заштитне маске, што сви путници поштују, али се, ипак, дешава да је после уласка склоне са лица.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА АУТОБУСА

ПОСАО дезинфекције аутобуса ЈГСП "Нови Сад" и објеката, укључујући и аутобуске станице, у циљу спречавања ширења заразне болести изазване вирусом ковид 19, на тендеру је добила новосадска "Циклонизација". Међу четири пристигле понуде, њихова је оцењена као економски најповољнија.

Фото Н. Карлић

- У свим досадашњим контролама, понекад се дешавало у зглобним аутобусима, да се у задњем делу возила затекне понека млађа особа да не носи заштитну маску, или је неправилно носи, спуштену испод носа - преносе инспектори слику коју су затицали у аутобусима.

- На усмено упозорење инспектора, неправилности су одмах исправљене, а путници који нису носили маске, имали су их код себе, али су заборавили да их ставе правилно преко лица и носа, одмах су је после усменог упозорења инспектора правилно ставили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)