НОВА БУДУЋНОСТ ЗА ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ: Скупштина АП Војводине усвојила просторни план, отворена могућност изградње спортских терена

Ј. Ј. БАЉАК

25. 02. 2021. у 20:56

СКУПШТИНА АП Војводине усвојила је данас Просторни план подручја посебне намене предела „Вршачке планине“, који подразумева заштиту свих постојећих вредности и јединствене флоре и фауне, али и усмерава даљи туристички развој ове панонске лепотице.

НОВА БУДУЋНОСТ ЗА ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ: Скупштина АП Војводине усвојила просторни план, отворена могућност изградње спортских терена

Фото: Град Вршац

Татјана Николић, покрајинска посланица из Вршца, која је пред колегама образлагала овај веома важан документ, истиче да он није ограничавајући, већ да природно и културно наслеђе Вршачких планина посматра као развојни ресурс тог града.

-Приоритетне активности су заштита постојећих вредности предела, природних и културних добара, као и формирање јединственог заштићеног подручја „Предео Вршачких планина“ са умреженим системом туристичких локација и комплетирање садржаја за туристичке понуде – истакла је Николићева.

Тиме се отварају могућности за изградњу нових и уређење постојећих спортских и рекреативних садржаја, као и нових видова различитих специјализованих центара, попут Националног центра за селекцију банатске жуте пчеле.

-Дефинисане су и смернице за контролисано ширење грађевинских подручја и за заштиту пољопривредног земљишта мерама забране и ограничењем градње, затим за очување винограда и воћњака и њихову валоризацију као туристичког ресурса, као и за стварање зона заштите и регулације водотока и поточних долина – додала је Татјана Николић.

Новина је то што је овим документом успостављена зона заштите влажних станишта Малог вршачког рита и формирање заштитне зоне преко које ће се оно повезати са заштићеним подручјем Вршачких планина.

Очекује се да ће повезивање свих постојећих и у овом просторном плану уочених потенцијала Вршачких планина и Малог вршачког рита представљати нову будућност за стварање јединствене туристичке понуде Града Вршц  а, која би требало да буде приоритетно развојно опредељење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)