ПЕГЛАНА БОЉА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Пиротски мајстор за пеглану кобасицу Нинослав Стојадиновић, освоји прво место у Турској

В.Ћ.

25. 02. 2021. у 17:40

ПЕГЛАНА БОЉА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Пиротски мајстор за пеглану кобасицу Нинослав Стојадиновић, освоји прво место у Турској

Фото: В.Ћ.

НИНОСЛАВ Стојадиновић, мајстор за израду пеглане кобасице у Пироту, освојио је прво место за овај деликатес, на међународном надметању у Маниси у Турској.

Поменуту гастрономску манифестацију организује Турско министарство пољопривреде и шумарства, а о значају ове светковине говори податак да су улествовали оригинални домаћи производи из двадесетак земаља из целог света.

Сви производи који су представљени прошли су одговарајуће анализе и стекли право учешћа. За пегалану кобасицу смо добили 68 од максималних 70 поена, а гласање људи од струке са разних меридијана било је тајно. Другим речима била је искључена било каква нерегуларност приликом оцене производа .

Фото: В.Ћ.

-Иза наше пеглане кобасице, "пласирали" су се специјалитети као што је сушена кобасица од говеђег и овчјег меса из Немачке, телећа кобасица такође из Немачке, зечја кобасица из Швајцарске, кобасица од меса ирваса из Финске, као и, ирски димљени лосос,грчка магарећа кобасица, далматинска сушена овчетина,кипарска јагњећа кобасица,а било је и сличних, посних производа из БиХ, Македоније, Киргистана и још неколико земаља-каже Стојадиновић и прецизира да је ово практично светско признање за пиротску пеглану кобасицу, ако се има у воду број учесника и земље порекла производа који су пристигли са свих меридијана.

Фото: В.Ћ.

Презентацију толико помињаних специјалитета пратило је педесетак стручњака са многих светских сајмова прехране и већ су уследили позиви да се овај пиротски деликатес појави на сајму у сакраменту (САД), на светковини која се организује маја месеца, као и позив за учешће у Јужној Кореји.Помента гастрономска манифестација је тербала да се одржи у Измиру, али је из техничких разлога организатор одлучио да то ипак буде у Маниси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)