ДМИТРОВИЋ У ДЕСПОТОВЦУ: Сваке године нестаје град величине Шапца (ФОТО)

З. Глигоријевић

24. 02. 2021. у 22:34

ДМИТРОВИЋ У ДЕСПОТОВЦУ: Сваке године нестаје град величине Шапца (ФОТО)

Фото: З.Глигоријевић

УСЛЕД диспропорције између наталитета и мораталитета, Србија сваке године изгуби град величине Шапца, па је демографија питање број један – изјавио је данас министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић приликом обиласка деспотовачке општине. Посете општинама су му, каже, веома битне како би са демографима на крају године сачинио стратешки документ, који ће изнети Влади.

- Ми се као народ налазимо на путу нестанка. Прошле године смо изгубили 43 хиљаде људи. После 67 година пали смо на мање од 7 милиона становника, чему треба додати и да сваке године одлази по четрдесетак хиљада због чега се тим проблемом не треба бавити само на оваквим сусретима, већ континуирано. Зато сваки потез, попут асфалтирања путева, изградње водовода и сличног, може да помогне решавању питања свих питања – наталитету – оценио је министар Дмитрпвић.

Он је додао да се „ми као народ, недовољно бавимо стопом наталитета, која је изузетно ниска. Проблем број један у Србији је демографија. Срећом, сматра министар Дмитровић, то је схваћено пре три године, када су почеле прве мере новчане стимулације. Међутим, потребно стратешки размишљати о томе, а Министарство за бригу о породици и демографији је такво.

Фото: З.Глигоријевић

 

Председник општине Деспотовац Никола Николић рекао да је претходних година велики број мештана напустио општину, па ће у сарадњи са Владом Србије и Министарством за бригу о поридици и демографији учинити све како би донели конкретне мере да млади не би одлазили у иностранство, а поготово да помогну породицама које се одлуче да имају више деце.

- Посета министра је веома важна значајна за нашу општину, јер је за нас најважније да очувамо број становника, пошто развој општине подразумева повећање наталитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)