ОПЕТ ОПТУЖЕН ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДА: Челник комуналаца у Алексинцу поново доказује невиност

Д. АЛИХОЏИЋ

25. 02. 2021. у 08:25

САМО четири месеца од кад је Виши суд донео ослобађајући пресуду, директор ЈКП "Комуналне услуге" у Алексинцу Будимир Марковић мораће поново да доказује своју невиност.

ОПЕТ ОПТУЖЕН ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДА: Челник комуналаца у Алексинцу поново доказује невиност

Фото Д. Алихоџић

Јер, Апелациони суд је процес вратио на почетак, па ће руководилац који је пре годину дана оптужен да је оштетио предузеће за 10 милиона динара - тако што је радницима повећао плате - поново морати на оптуженичку клупу.

Притом, овај случај већ остаје забележен као преседан у нишком правосуђу, јер су Марковића током првог процеса, пред "лицем правде" бранили сви запослени!

ТУЖИЛАШТВО

ВИШЕ јавно тужилаштво не одустаје од захтева да се и директор и особа задужена за финансије у алексиначком предузећу огласе кривим, осуде на по годину боравка иза решетака, те обавежу да ЈКП "Комуналне услуге" надокнаде имовинску штету. Предложено је и то да им се изрекне мера забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од по три године.

- За то да ослобађајућа пресуда није потврђена сам сазнао од новинара, а читав проблем је настао још у новембру 2014, када су плате у јавном сектру замрзнуте. Ми тог месеца нисмо могли да испунимо план око исплате зарада, па су радници добили мање него што им припада. Али, када се финансијска ситуација у наредним месецима поправила, сви су добили плате по плану и нико није правио проблем око тога, све до 2018, када је буџетска инспекција утврдила да сам наводно прекршио закон. Једноставно они то тумаче као повећање, а чињеница је да би опредузеће било у проблему да нисам тако поступио. Јер, сви радници би поднели тужбе и трошкови би се гомилали и по том основу - каже Марковић који одбацује кривицу да је оштетио предузеће, већ сматра да је запосленима само дао оно што им припада.

Посебно је интересантна и чињеница да је он и даље директор ЈКП "Комуналне услуге", јер локална самоуправа као оснивач не може да пронађе било какав пропуст у његовом раду.

- Увећао сам капитал предузећа и обновио возни парк, чистимо 72 насељена места у општини, а задужени смо и за све комуналне делатности, осим за водовод и канализацију. И, све то са само стотину запослених - набраја директор којем мандат, започет 2012, истиче у јуну и поручује како нема намеру да "продужава ову агонију".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)