ОБНАВЉАЈУ ТЕРЕНЕ И СОКОЛАНУ: Управа Крагујевцa подржала иницијативу удружења "После кише"

М. ЛУКОВИЋ

25. 02. 2021. у 06:08

ОБНАВЉАЈУ ТЕРЕНЕ И СОКОЛАНУ: Управа Крагујевцa подржала иницијативу удружења После кише

Фото М. Луковић

ПОСЛЕ дуже од три деценије небриге, почела је обнова спортских терена у насељу Стара радничка колонија, а у плану је и реконструкција зграде Соколане која је под заштитом државе, те враћање овог простора првобитној намени - за одржавање просветних, културних и спортских приредби.

Иницијативу су - на предлог удружења названог "После кише" - покренули житељи Старе радничке колоније, а подржала их је Градска управа у Крагујевцу која је из буџета, засад, издвојила око два милиона. И, радови су у пуном јеку...

- Циљ нам је да ово насеље поново оживи, да се млади врате спортским активностима и опет организују разне културне манифестације, па да се у паркићу наново чује дечја граја, баш као некада и на отвореним спортским теренима, односно у згради Соколане - објашњава председник поменутог Удружења Душан Мирић, наглашавајући да не запостављају ни помоћ младима који су кренули странпутицом, па долазили у сукоб са законом.

Искорак детаљ из обновљене сале у Соколани, Фото М. Луковић

Каже, у питању је радничко насеље и није мало оних којима у кризним временима треба подршка, а најбољи "лек" су спорт, култура и остало што представља праве вредности.

- Пре неколико месеци смо колико-толико оспособили спортску салу у Соколани, па у њој већ ради пет спортских клубова, а активирало се и фолклорно друштво. Штавише, овде у бесплатну школицу спорта долазе и деца из околних насеља - вели Мирић.

Бисер архитектуре из 1929.

ЗГРАДА Соколане је заштитни знак Старе радничке колоније и културно добро у надлежности Завода за заштиту споменика културе.

Потребни су обнова свлачионица и тоалета, уређење спољашњег изгледа, замена прозора... Јер, објекат је подигнут још 1929. у центру тада највећег плански изграђеног насеља у држави. Стара радничка колонија је, сазнајемо, настала по угледу на немачка и енглеска насеља, за потребе стамбеног збрињавања радника Артиљеријско-техничког завода у Крагујевцу.

Члан Градског већа задужен за спорт Предраг Стевовић признаје да је поменути простор деценијама био запуштен, а сада најављује да ће, осим већ започете обнове постојећих спортских борилишта, овде "нићи" и потпуно нови, наменски терен за баскет "три на три" који се већ "пласирао" и на Олимпијске игре.

ТЕРЕНИ Борилишта поред старог здања , Фото М. Луковић

- У плану је и комплекснија обнова Соколане, али ће за то бити неопходно продубљивање сарадње са Заводом за заштиту споменика. Очекујем да ће то бити комплекс за понос свих  Крагујевчана, те својеврсни модел по којем ћемо у перспективи оплеменити живот у свим градским насељима - закључује Стевовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)