ДА ОСТВАРЕ САН О РОДИТЕЉСТВУ: Град Вршац ће први пут из локалног буџета суфинансирати вантелесну оплодњу

Ј. Ј. БАЉАК

24. 02. 2021. у 07:26

ЗБОГ све већег броја парова са територије Града Вршца, који не могу природним путем да добију децу, локална самоуправа је ове године решила да први пут средствима из свог буџета суфинансира вантелесну оплодњу, како би суграђанима помогла да остваре сан о родитељству.

ДА ОСТВАРЕ САН  О РОДИТЕЉСТВУ: Град Вршац ће први пут из локалног буџета суфинансирати вантелесну оплодњу

Фото Ј. Ј. Баљак

Још није утврђен износ појединачне новчане помоћи, али се тежи ка томе да Град сноси трошкове макар половине ове веома скупе и многима непријемчиве методе.

Према речима докторке Виолете Радмановац Степановић из Опште болнице у Вршцу, иначе јединог супспецијалисте брачног стерилитета и инфертилитета у јужном Банату, са овим проблемом се сусреће чак сваки четврти пар у Вршцу. За многе од њих вантелесна оплодња је једино решење, али због финансија нису сви у могућности себи то да приуште. Зато поздравља одлуку градских власти.

Фото Ј. Ј. Баљак

- Степен брачне неплодности је знатно увећан у последњих десетак година. Достигао је чак 30 одсто и више није само ствар стерилитета код жена, већ и код мушкараца. Узрок томе је лош начин живота, слаба физичка активност, лоша исхрана и касно одлучивање на репродукцију због социо-економских разлога - објашњава докторка Радмановац.

РИЗИЧНЕ ТРУДНОЋЕ

Фото Д. Миловановић

У ПОРОДИЛИШТУ Опште болнице у Вршцу, којој гравитирају и породиље из суседних општина Алибунар, Бела Црква и Пландиште, годишње се роди мање од 600 беба, а око пет процената од тог броја зачето је неким видом вештачке оплодње. Тај број је, међутим, много већи, јер се овакви порођаји, због високоризичних трудноћа, углавном обављају у здравственим установама у Београду или Новом Саду.

Право на финансијску помоћ Града имаће брачни и ванбрачни парови, који не испуњавају услове за укључивање у програме вантелесне оплодње, које финансира Републички фонд за здравствено осигурање.

- Услов је и да жена није старија од 45 година, да је бар један партнер држављанин Србије, као и да обоје имају пребивалиште на територији нашег града најмање годину дана - објашњава др Јелена Ђокић, чланица Градског већа за здравство.

- Финансијски ће бити подржан један покушај у току године, са могућношћу замрзавања ембриона. Пријаве ће се подносити посебној комисији, која ће, након прегледа документације, формирати ранг-листе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)