САЧУВАНО СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ ПРЕТКЕ: Завршена обнова споменика крајпуташа у центру Краљева

Г.Ћировић

23. 02. 2021. у 12:45

У ПАРКУ код Православног духовног центра "Свети владика Николај Велимировић", некадашњег Господар Васиног конака у центру Краљева, недавно је завршена комплетна обнова споменика крајпуташа посвећених младим људима из краљевачког краја који су током Балканских и Првог светског рата храбро положили своје животе за слободу отаџбине.

САЧУВАНО СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ ПРЕТКЕ: Завршена обнова споменика крајпуташа у центру Краљева

Фото: Г.Шљивић

Обнову споменика које су подизале породице ратника погинулих у борбама далеко од својих огњишта и родне груде, у такозваној краљевачкој алеји крајпуташа, обавили су стручњаци Завода за заштиту споменика културе Краљево (ЗЗСК).

Реконструкција је обављена у две фазе, од којих је прву финансирала локална самоуправа са 1,5 милиона динара, док је средства за другу фазу од 2,3 милиона обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

- Због структуре камена, зуба времена, атмосферских утицаја, али и локације у парку надомак прометне Чика Љубине улице на коју су срединиом шездесетих година прошлог века пресељени, споменици су били у веома лошем стању.

Према нашем пројекту, обављена је њихова реконструкција и зашита у оној мери у којој су нам затечено стање, као и музејска и архивска документација то дозволили – каже Катарина Грујовић Брковић, в.д. директора ЗЗСК.

На веома разуђеној територији Краљева, према њеним речима, има највише споменика крајпуташа у Србији.

- Они су сведочанство да су наши преци у прошлости били веома храбри и да су своје животе положили на удаљеним ратиштима бранећи своју државу и народ – додаје директоркса ЗЗСК. - На нама је да чувамо сећање на њих, као и споменике подигнуте у чихову част.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)