ОД НИКОЛИНОГ ЗАПОШЉАВАЊА ДО ВАКЦИНЕ: Садржајна посета министарке Обрадовић граду крај Саве

В.Митрић

23. 02. 2021. у 10:30

МИНИСТАРКА државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић имала је богату и садржајну посету Шапцу, чији је домаћин био овдашњи градоначелник др Александар Пајић.

ОД НИКОЛИНОГ ЗАПОШЉАВАЊА ДО ВАКЦИНЕ: Садржајна посета министарке Обрадовић граду крај Саве

Фото: ГУ Шабац

Разговарали су о пројектима које фрад планира да реализује у наредном периоду, о улагањима, али и начинима како ово министарство може да помогне Граду Шапцу.

Градоначелник Пајић и министарка Обрадовић посетили су Јединствено управно место, отворено пре тачно годину дана, које је најпопуларнији пројекат Министарства државне управе и локалне самоуправе међу градовима и општинама. Главни циљ посете је уручење уговора о раду Николи Нинковићу, слепом Шапчанину, који ће у Градској управи радити на пословима израде програма за евиденцију издатих докумената из матичних служби.

- Данас сам са градоначелником разговарала и о начинима на које министарство може да помогне граду Шапцу, о улагањима, о пројектима за град Шабац, конкретно о два пројекта. Реновирање дела матичне службе биће визуелно боље уређено, али ће добити и софтверске програме - рекла је министарка Обрадовић и додала да је други разлог посете обилазак Јединственог управног места које је отворено пре тачно годину дана.

- Радује ме да видим да Јединствено управно место изузетно функционише, да су грађани задовољни, да нема велике гужве и чекања, што је и суштина ЈУМ-а, да на једном месту брзо, ефикасно добијете решење за свој проблем и да вам тако уштедимо и време и новац – нагласила  је министарка Обрадовић и додала да је трећи повод доласка, на њено велико задовољство, уручење уговора о раду Шапчанину Николи Нинковићу који је до своје 19. године био здрав, а онда су наступили здравствени проблеми што је за последицу имало потпуни губитак вида.

- Велика захвалност Николиној породици на свему што су урадили за Николу. Ово је заиста једна људска прича. Заслужује више од једне новинске цртице током данашњег догађаја. Ово је прича која мора да звони Србијом! Треба да покажемо шта је то што можемо да урадимо за оне који имају неку врсту инвалидитета, а притом могу много да помогну и раде у корист свих грађана.

Он ће од данас радити у Градској управи Шапца у одсеку за информатику. За мене је ово изузетно важно, као апел и обавеза градовима и општинама да пронађу у својим срединама овако младе, активне, енергичне људе који, без обзира на свој инвалидитет, могу и те како много да ураде и помогну својим суграђанима и раде на корист свих грађана. Данашњи дан је дан када је Никола херој у Србији и очекујем да имамо пуно таквих хероја широм Србије.

 Градоначелник Шапца захвалио се министарки државне управе и локалне самоуправе на посети и истакао да ће Град Шабац тесно сарађивати са својом државом.

- Данас смо у Градској кући договорили реализацију неких пројеката за које је Град Шабац аплицирао код ресорног министарства, али оно што је кључна прича је пријем у радни однос Николе Нинковића, дечка који има 33 године, а који је са 19 година остао потпуно слеп -рекао нам је градоначелник Пајић. - Као потпуно слеп, борио се са својом породицом да буде равноправан и вредан члан овог друштва. То смо препознали. Његов отац, који преко 30 година ради у Градској управи, заједно са њим помоћи ће да изађемо у сусрет грађанима Шапца и да евиденција коју ћемо водити о издатим документима на много бржи и једноставнији начин у наредном периоду буде реализована, односно, буде доступна нашим суграђанима.

Захваљујем се министарки што је у овоме препознала једну битну ствар, а то је да треба да радимо са свима, да сви у Републици Србији треба да буду једнаки. Ми ћемо се у Шапцу борити да сви имају једнака права.

- Прво бих желео да се захвалим Министарству што је у прошлом сазиву Владе издвојило средства и купило лиценце за андроид уређај за говорни софтвер за слепе и слабовиде особе, затим, наравно, министарки госпођи Обрадовић и нашој Градској управи који су указали поверење мени као слабовидом програмеру да појачам њихов ИТ кадар. Желео бих да пошаљем поруку свим слепим и слабовидим особама које не користе андроид уређаје да, када је то држава већ обезбедила, да један паметни телефон андроид са апликацијом читања текста може бити од велике користи - додао је Никола.

Посета вакциналног пункта

Приликом посете Шапцу, министарка је заједно са градоначелником посетила и вакцинални пункт у Средњој економској школи „Стана Милановић“.

- Немогуће је доћи, а да не обиђемо вакцинални пункт јер Министарство државне управе и локалне самоуправе помаже у организацији широм градова и општина у Србији -истиче министарка Обрадовић. - Желела сам да видим како то у Шапцу изгледа. Овде је вакцинисано преко 18.000 људи, од тога је преко 7.000 примило другу дозу. Врло је важно да грађани Србије знају да су све оне бројке које излазе у вестима истините и заиста, то што смо први у Европи и трећи у свету по броју вакцинисаних није шарена лажа. То је резултат озбиљног рада и посвећености. Видите и на овом вакциналном пункту да нема гужве, грађани су задовољни.

Корона већ дуго траје. Људима је психолошки доста приче о корони, али је управо то ризична тачка на којој не смемо да одустанемо. Потребна је максимална посвећеност, дисциплина, ношење маски и вакцинација. Позивам све оне који могу, да дођу да се вакцинишу,а  током ове недеље, осим уобичајених група становништва, посебно приоритетних, кренућемо  подстицање на вакцинацију и угрожене, маргинализоване групе, конкретно, ромску популацију.

 Министирка каже да ће се ући  и у нехигијенска насеља да им се  помогне да се евидентирају ако желе да се вакцинише.

- Није реч о обавезној вакцинацији, само желимо да помогнемо људима који можда немају приступ телефону или интернету да се пријаве преко портала еУправе за вакцинацију. Помоћи ћемо свим групама којима је можда проблем да се пријаве. Морамо то да им омогућимо јер заиста желимо да будемо озбиљно друштво - изјавила је министарка Обрадовић приликом посете вакциналном пункту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)