РУИНЕ НИСУ У ДУХУ ГРАДА: План детаљне регулације за строги центар уздрмао коалицију која води Суботицу

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 02. 2021. у 08:25

НАЦРТ Плана детаљне регулације за уређење строгог центра Суботице, који подразумева рушење појединих старих објеката, уздрмао је коалицију која води град.

РУИНЕ НИСУ У ДУХУ ГРАДА: План детаљне регулације за строги центар уздрмао коалицију која води Суботицу

Фото: Архива

Док они који су га донели тврде да ће бити рушени само руинирани објекти који нису под заштитом, челници из редова Савеза војвођанских Мађара поручују да ће тражити да се план промени како би се очувало градитељско наслеђе и надалеко препознатљива архитектура Суботице.

Спорни ПДР предлаже рушење објеката у пет улица у заштићеном градском језгру - у Рудић улици, улици Матије Гупца, Петра Драпшина, као и делу Максима Горког.

- Сви заштићени објекти, културна добра се задржавају као највреднији грађевински фонд града Суботице који даје препознатљиву слику центра града - објашњава Предраг

Предраг Радивојевић, Фото: Printskrin

Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанизам и становање.

- С друге стране, замена непримерених физичких структура је предвиђена у двориштима као и на просторима где нема заштићених објеката, јужно од улице Петра Драпшина до Максима Горког.

СТАКЛО И ЧЕЛИК

- У НЕПОСРЕДНОЈ близини Градске куће, у улици Петра Драпшина - једној од последњих са каменим коцкама као друмском подлогом, не могу да се граде троспратне зграде - рекао је Пастор.

- Спречићемо да се наше зграде суботичког духа и изгледа у Рудић улици и улици Петефи Шандора, као и на Тргу Синагоге замене безличним вишеспратним објектима стаклених зидова и са челичном конструкцијом.

- Ту су изграђени породични стамбени објекти, дотрајали или непримерени за строги центар града, те је зато предмет репланирања.

- Изградњом станова и пословних простора по највишим стандардима доћи ће до конверзије ових квартова у репрезентативне стамбено - пословне блокове.

Балинт Пастор, Фото: Танјуг

Глас против овог ПДР први је дигао Балинт Пастор, председник Скупштине града, који је рекао да га неће подржати, јер су га израдили "људи којима суботичка обележја идентитета као и наше градитељско културно наслеђе не представља приоритет.

Рушење предвиђено је уклањање  руинираних објеката, Фото: Приватна архива

- Њихов приоритет су некретнине, што би неоспорно ублажило ситуацију у вези са стамбеним проблемима, али би то Суботицу претворило у обичан град попуњен вишестамбеним зградама - наводи Пастор.

- Градско језгро Суботице сматрамо јединственом културно-историјском амбијенталном целином која је од изузетног значаја, како за Суботичане, тако и за туристе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)