ВАЗДУХ У НИШУ У ЦРВЕНОМ: Опрез за хроничне болеснике, труднице и децу

Novosti online

21. 02. 2021. у 09:52

ПРЕМА подацима са сајта AirVisual ваздух у Нишу у суботу поново је био загађен. Индекс квалитета ваздуха био је црвеном и то је вишегодишњи проблем у том граду, поготово у зимском периоду када се ложи.

ВАЗДУХ У НИШУ У ЦРВЕНОМ: Опрез за хроничне болеснике, труднице и децу

Фото: Принтскрин РТС

Аерозагађење ствара проблеме нарочито хроничним болесницима. Пулмолог Саша Јовановић из Завода за плућне болести у Нишу каже да је загађење поспешујући фактор за развој и настанак вирусних инфекција али и алергијских реакција.

Припремила Јелена Мариновић

Истиче да се код особа које су преостељиве на одређене алергене, као што је полен дрвећа, већ ових дана јављају пацијенти са алергијским сметњама.

- Управо појачано аерозагађење изазива једно оштећење слузокоже дисајних путева при чему ће та оштећена слузокожа, која је изгубила своје природне одбрамбене механизме, бити практично лакша улазна врата за настанак било корона вирусне инфекције било алергијских реакција - објашњава Јовановић.

Препорука лекара је да се нарочито у поподневним и вечерњим сатима, када су највеће концентрације загађења, избегава боравак на отвореном простору и бављење физичком активношћу, било да је то трчање или неке физичке вежбе. Препорука се нарочито односи на труднице и малу децу.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)