ГДЕ ЗБРИНУТИ ПРЕКОБРОЈНЕ ПСЕ И МАЧКЕ? Одборници у Пожаревцу узнемирили љубитеље животиња, дозвољено држање само једног љубимца

Д. НОВКОВИЋ

17. 02. 2021. у 07:26

ЉУБИТЕЉИ животиња у Пожаревцу су остали затечени новом одлуком Скупштине града којом је у стану дозвољено држање само једног пса или мачке, као и њиховог подмлатка старости до три месеца. То значи да грађани који у стану имају више од једног кућног љубимца морају да одлуче којег ће да се одрекну, односно да га поклоне, предају азилу или пусте на улицу.

ГДЕ ЗБРИНУТИ ПРЕКОБРОЈНЕ ПСЕ И МАЧКЕ? Одборници у Пожаревцу узнемирили љубитеље животиња, дозвољено држање само једног љубимца

Детаљ са заседања локалног парламента / Фото ГУ у Пожаревцу

Због тога је ова одлука изазвала огорчење власника паса и мачака, па се посредством друштвених мрежа увелико договарају о заједничком деловању како би спорну одлуку - коју сматрају противуставном и незаконитом - поништили.

- Да ли ти људи који припремају текстове одлука и они који их изгласавају размишљају о томе шта ће бити са тим дивним бићима, када их неки власници пусте на улицу као "вишак". Важно је у каквим се условима љубимци држе, а не колико ће их породица имати - сматрају у удружењу за заштиту животиња и животне средине названом "Пожаревачке шапице" који су, пред почетак скупштинског заседања, уложили приговор на предлог спорне одлуке, али је она, ипак, усвојена већином гласова одборника.

Што се тиче власника кућа, уколико њихово двориште има мање од пет ари, моћи ће да држе два пса, две мачке или пса и мачку, или по три комада, ако поседују више од пет ари. У селима је дозвољено имати до пет паса и пет мачака...

Осим ограничења броја кућних љубимаца, њихове власнике наљутило је и то што одлука прописује да ће опасни пси моћи у шетњу само у периоду од 20 до 7 сати, што значи да неће моћи да врше нужду чак 13 сати. Осим тога, они ће моћи да се изводе само у зонама које су ван центра града.

"Одлука о држању домаћих и егзотичних животиња на територији града Пожаревца", како гласи званични назив спорног акта, ступиће на снагу за шест месеци и то је рок у којем власници паса и мачака морају да се ускладе са новим правилима. У истом периоду, Градско веће је дужно да донесе решење о локацијама на којима је могуће слободно кретање паса, док ЈКП "Комуналне службе" има обавезу да постави ознаке забрана и дозвола за слободно кретање животиња на јавним површинама.

ПРАВИЛА

НОВОМ одлуком је предвиђено да се пас или мачка не могу се држати на тераси и тавану, нити у гаражи, подруму, у заједничким просторијама... а на вратима стана мора бити истакнут натпис: "Чувај се пса"!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)