ВИНОВА ЛОЗА "ОКУПИРАЛА" ПОМОРАВЉЕ: Виноградари обележавају Светог Трифуна, под виноградима у овом округу око 3.000 хектара

Зорица Глигоријевић

14. 02. 2021. у 07:13

СВЕТОГ Трифуна данас обележавају виноградари. У свим виноградима зазвецкају маказе, заори се песма оних који орезују винову лозу, али и зазвецкају чаше пуне вина, како би се призвао добар род.

ВИНОВА ЛОЗА ОКУПИРАЛА ПОМОРАВЉЕ: Виноградари обележавају Светог Трифуна, под виноградима у овом округу око 3.000 хектара

Дејан Јоцић показује како треба да се орезује виноград / Фото З. Глигоријевић

Народни обичај примењује се, наравно, и у Поморавском округу, где је виноградарство доживело - процват.

- Зимска резидба, прва мера у виноградима током године, веома је захтевна - оцењује саветодавац за воћарство и виноградарство Пољопривредно саветодавне и стручне службе у Јагодини, Дејан Јоцић.

Додаје да је прошлогодишњи род од осам до десет тона по хектару био задовољавајући, а да ће ова година бити још боља и да ни ледени дани неће изазвати измрзавање јер је лоза у стању мировања.

- Под виновом лозом у Поморавском округу има око 3.000 хектара. Од свих шест општина предњачи Левач, у коме је под виноградима 1.000 хектара. Тамо су највећи и најквалитетнији виногради, а радује податак да су их углавном подигли млади пољопривредници. Иако су улагања велика, од пре десетак година, када је држава почела да помаже, површине под новим чокотима сваке године се увећавају за 5 до 10 одсто - каже, за "Новости", Јоцић.

Према његовим речима, у последњих осам година, од када су виноградари дужни да се упишу у виноградарски регистар, своје парцеле под чокотима, од 60 ари до пет хектара, Центру за виноградарство и винарство у Нишу пријавило је преко 30.000 виноградара из Поморавског округа.

ПРОГРАМ У СЛАВУ ВИНА

Зоран Ђорђевић / Фото З. Глигоријевић

ПОСЛЕ три аматерска филма, позоришно-филмски атеље "Студио Д" Културно-туристичког центра "Стефан Немања" у Лапову снимио је музичко-забавну емисију "Вино и песма" од 45 минута у којој се слави заштитник виноградара и подсећа на давно заборављену краљицу севдаха Софку Николић и Драгишу Недовића, једног од најбољих композитора севдалинки, који је написао преко 400 песама. Емисија, коју је режирао Дејан Ивановић, биће јавно емитована данас од 17 сати у биоскопу. Песме неправедно заборављеног покојног композитора Недовића, попут "Стани, стани, Ибар водо" и "Хармонико моја", пева музички уредник атељеа и вокални солиста Зоран Ђорђевић. У славу заштитника виноградара, у Културно-туристичком центру "Стефан Немања" Лапово, уз поштовање епидемиолошких мера, данас у 10 сати биће одржана традиционална, 15. културна манифестација "Дани вина". Тада ће бити проглашени најбољи виноградари, винари и произвођачи ракија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)