ТАБЛА ЛАЗИ КОСТИЋУ НА АУТО-ПУТУ: Постављена плоча са ликом великог песника из Ковиља

В.Ц.С.

09. 02. 2021. у 17:46

ТАБЛА ЛАЗИ КОСТИЋУ НА АУТО-ПУТУ: Постављена плоча са ликом великог песника из Ковиља

Инфо табла

ИНФО табле посвећене великом песнику и првом председнику Удружења новинара Србије (УНС) Лази Костићу, чија ће годишњица рођења бити обележена 12. фебруара, у његовом родном Ковиљу, поново су постављене уз ауто-пут Београд – Нови Сад, објавило је Удружење новинара.

УНС и Путеви Србије су заједно поставили ове инфо табле у смеру ка Новом Саду, као и у смеру ка Београду, како би подсетили људе како да дођу до Ковиља, обиђу Костићеву родну кућу и друге знамености овог краја.

- Ово је био наш дуг према првом председнику удружења новинара Лази Костићу. Верујем да је то тек почетак заједничких акција УНС и „Путева Србије“, и очекујемо да ћемо ускоро на Коридору 10, код Смедеревске Паланке, заједно поставити инфо таблу са путоказом ка новинарској кући Пере Тодоровића, чију обнову управо завршавамо - каже генерални секретар УНС Нино Брајовић.   


В.д. директора „Путева Србије“ Зоран Дробњак рекао је да обавеза „Путева“ није само брига о саобраћајницама, већ и да упознају грађане и госте о историји наше земље.
- Постављањем оваквих инфо табли желимо људима да покажемо културно наслеђе наше земље, а родно место великог Лазе Костића то свакако јесте. Радујем се даљој сарадњи са Удружењем новинара и другим организацијама - каже Дробњак.

Лаза Костић, вољени песник, доктор правних наука, адвокат, естетичар, оснивач Удружења новинара и првог „јачачког друштва“ код нас (претеча данашње теретане), рођен је 12. фебруара 1841, у Ковиљу, а умро 26. новембра 1910. у Бечу. У Ковиљу је постоји спомен плоча на његовој родној кући, која припада парохијском дому, постоји Лазина биста у основној школи, која носи његово име, док је у Музеју Ковиља за аутора чувених песама „Санта Мариа дела Салуте“ и „Међ јавом и међ сном“ одвојен посебан кутак.

Што се тиче Петронија Пере Тодоровића, чија ће инфо табла такође ускоро бити постављена, он је био не само српски новинар и писац, већ и један од оснивача и вођа Народне радикалне странке и први српски уредник сензационалистичке штампе (лист „Мале новине“). Рођен је 2. маја 1852. у Водицама, крај Смедеревске Паланке, а умро 24. октобра 1907, у Београду. У младости је био међу првим присталицама Светозара Марковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)