ОД ГРАДА ПОЛА БИЦИКЛА: Нови Сад ће први у Србији подстицати грађане на куповину двоточкаша из буџета осам милиона динара

Ј. СИМИЋ

10. 02. 2021. у 08:25

ВЕЋ ове године Новосађани ће, први у Србији, бити у прилици да купе бицикл тако што ће половину износа за свог двоточкаша обезбедити сами а за остатак (можда чак и више од половине) моћи ће да се ослоне на - градски буџет.

ОД ГРАДА ПОЛА БИЦИКЛА: Нови Сад ће први у Србији подстицати грађане на куповину двоточкаша из буџета осам милиона динара

Фото "Новосадска бициклистичка иницијатива"

Идеја о подстицају из градске касе потекла је од Удружења "Новосадска бициклистичка иницијатива" које постоји већ читаву деценију, а градоначелник Милош Вучевић потврдио је да ће се у Новом Саду убудуће развијати такав концепт саобраћаја. У акцију се креће са осам милиона буџетских динара.

- Очекујем да се ускоро утврди правилник о начину на који ће то да се субвенционише. Наша идеја је да преко 50 одсто цене бицикла буде финансирано од стране Града. Обећао сам и да ћемо ребалансом буџета издвојити више новца за ту намену. - казао је градоначелник истакавши захвалност "Новосадској бициклистичкој иницијативи" на помоћи и коректном ставу у овој акцији.

ОД ПРОЛЕЋА ДО ЈЕСЕНИ

ТРИФКОВИЋ се нада да ће акција куповине бицикала уз подстицај из градског буџета бити спроведена у периоду од пролећа до јесени када се обележава Светски дан без аутомобила. Било би идеално, закључује наш саговорник, да се тада сви ти бицикли појаве на новосадским улицама.

Уз напомену да Нови Сад има развијену бициклистичку културу јер има 40.000 редовних бициклиста и око 100 километара стаза, као и станице за поправку бицикала, председник Удружења Марко Трифковић каже да ће овај договор са представницима Града допринети још масовнијем коришћењу двоточкаша.

Марко Трифковић, Фото "Новосадска бициклистичка иницијатива"

- Очекујемо да ће грађани моћи равноправно да учествују у додели подстицаја, да неће бити преферирани ни продавци ни модели бицикала, али и да у обзир неће бити узимана куповине половних бицикала јер ту има доста могућности за злоупотребе.Претпоставка је да ће, барем у почетку, свака породица имати право на субвенционисање по једног бицикла - истиче Трифковић.

Узор Новом Саду, по речима Трифковића је Амстердам, град са највише бицикала у Европи.

У нашем окружењу подстицаје пружају Подгорица и Скопље

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)