ПЕГЛАНА КОБАСИЦА ОСВОЈИЛА ИЗМИР: Пироћанци за свој деликатес добили својеврсно признање у Турској (ФОТО)

В. ЋИРИЋ

07. 02. 2021. у 18:19

ЧУВЕНА пиротска пеглана кобасица, наћи ће се са још двадесетак сличних специјалитета од посних меса, на презентацији у Измиру у Турској.

ПЕГЛАНА КОБАСИЦА ОСВОЈИЛА ИЗМИР: Пироћанци за свој деликатес добили својеврсно признање у Турској (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Ово је први озбиљнији пробој пиротског бренда ван граница Србије, а у Турској ће је представити Нинослав Стојадиновић. Презентацију светских деликатеса организује Министарство пољопривреде и шумарства Турске, са тамошњим удружењима произвбођача меса из Измира, Манисе и Тургутлуа.

Ово је, за сада једини српски производ који може да добије прилику да се појави на захтевном и великом турском тржишту, напомиње Стојадиновић.

- Пеглана кобасица се у мојој фамилији производила одавно, а ја сам лично прву направио 2005. године и од тада сам стално у овом послу. Традицију сам наследио од деде који је био велики мајстор. За разлику од пре неколико деценија или година, данас се пеглана производи по далеко строжим захтевима. Једноставно такво је време. Води се рачуна о свему и свачему, почев од сировинског састава до облика, тежине, паковања и сличних детаља. Охрабрујуће је то, што се повећава производња из године у годину. На моје изненађење мене су прво позвали сами организатори да им пошаљем узорке што сам и учинио. Очигледно је прошла прву проверу и прихваћена је за званични програм. Драго ми ше што ће се паглана наћи "у друштву" са димљеним лососима који коштају 200 евра по килограму, са француским винима и кобасица, са даламатинском и сушеном овчетином из БиХ - каже Стојадиновић.

Осим нашег деликатеса, на презентацијуи у Туској ће се наћи и произвођачи из Киргистана, Грчке, већ поменуте Француске, БиХ, Норвешке, Кипра, Ирске, Немачке, Швајцарске, Хрватске, Финске и још неколико земаља.

Како наводи Стојадиновић, специјалитете који ће се наћи у Турској оцењиваће водећи тамошњи кулинари. Производи који задовоље захтеве Турака моћи ће да се продају у овој земљи. Презентацији ће уз њега присуствовати и Марјан Савић, председеник Удружења произвођача пеглане кобасице.

Иначе, због општепознате ситуације са короном у Пироту ове године није приређиван традиционални Сајам пеглане кобасице, али је он ипак одржан у некој врсти видо формата, односно преко интернета. Пироћанци су отпочели неопходне послове за заштиту овог бренда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)