ДОСТА ИМ ПРАЗНИХ ОБОРА: Сточари из околине Пирота иницирали укидање лане проглашене епидемије афричке куге свиња

В. ЋИРИЋ

06. 02. 2021. у 06:21

ЛОКАЛНА самоуправа у Пироту ће - заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде - код Управе за ветерину иницирати укидање пре годину дана проглашене епидемије афричке куге свиња, како би овај вид сточарства поново заживео.

ДОСТА ИМ ПРАЗНИХ ОБОРА: Сточари из околине Пирота иницирали укидање лане проглашене епидемије афричке куге свиња

Дезинфекција обора и домаћинстава / Фото В. Ћирић

Иницијатива је уследила на захтев многобројних сточара из села на такозваном кружном путу око Пирота - од Бериловца, Извора, Крупца, Великог и Малог Јовановца, те Трњане с једне, до Пољске Ржане с друге стране овог дела територије - после састанка градоначелника мр Владана Васића за помоћником министра пољопривреде Александром Богићевићем.

Подсетимо, епидемија афричке куге свиња је проглашена лане баш у ово време, а ту одлуку је пратило уништавање више од хиљаду грла у поменутим селима, што је "главом платио" и велики број прасића. Наредна мера је било дезинфиковање обора у свим домаћинствима која су на овај начин претрпела штету - уз наредбу да наредних 12 месеци у зараженом подручју не смеју да се баве узгојем свиња, да се епидемија не би проширила.

Установљено је и то да су болест својим миграторним стазама пренеле дивље свиње из суседне Бугарске, где она није искорењена већ четири године, па су први примерци угинулих животиња нађени су близи димитровградског села Петрлаш. Недуго потом, почеле су да оболевају и домаће свиње, па је подручје од Горњег Криводола, на граници са Бугарском, све до Пирота и у селима на поменутом кружном путу, проглашено зараженим, уз већ поменуту забрану свињогојства.

Епидемија је проглашена и у местима дуж леве стране државног пута, односно магистрале од Пирота до Димитровграда, а случајеви заразе су се потом појавили и у поједним селима белопаланчке и димитроградске општине, као и у још неколико жартишта око Јалботине, на територији града Пирота.

У акцију сузбијања афричке куге свиња су укључени и ловци из удружења у Пироту, Димитровграду и Белој Паланци...

Многобројни узгајивачи, који од овог посла живе, сада сматрају да је време да се епидемија укине, како би поново почели да раде оно што најбоље знају.

ОДШТЕТА

УПРКОС чињеници да је епидемија проглашена пре тачно једне године, нико још званично није израчунао висину штете коју су претрпели произвођачи, па се само претпоставља да се ради о вишемилионском износу. У међувремену, власници уништених животиња су добили накнаду од по 35.000 за сваког товљеника, али и за прасад, мада то само донекле решава проблем. Јер, узгој свиња је континуирани процес који се не дешава на мах, а сада база за овај посао једноставно не постоји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)