ПРИЗНАЊЕ ЗА ПОЖРТВОВАН РАД: Награда “Капетан Миша Анастасијевић“ Дому здравља у Лозници (ФОТО)

В. МИТРИЋ

03. 02. 2021. у 16:16

ЛОЗНИЧКИ Дом здравља „Др Миленко Марин“ на челу са др Бранком Красавац добитник је награде „Капетан Миша Анастасијевић“.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПОЖРТВОВАН РАД: Награда “Капетан Миша Анастасијевић“ Дому здравља у Лозници (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Признање је стигло јеку борбе против вируса корона. Пандемију је колектив ове престижне здравствене установе, у сарадњу са Министарство здраља, локалном самоуправом у Лозници, са Заводом за јавно здравље у Шапцу и Иститутом „Батут“, РЗЗО и другим релевантним факторима за здравље људи, уз сарадњу са колегама из овдашње Опште болнице, дочекао као да има искуства из ко зна колико година.

У ковид амбуланти од 17.марта прошле године до 31. јануара 2021.године прегледано је 27.274 пацијента, узето је 6.534 брисева (Антигенска и ПЦР) од којих је 1.837 позитивно ( 7,1 одсто позитивних је у односу на укупан број прегледа а 28 одсто позитивних у односу на број тестираних).

- У трећем таласу пандемије у Дому здравља Лозница инфицирано вирусом је 53 запослених, што је само још једна потврде њихове пожртвованостти у раду и држање до Хипократове заклетве и бриге за своје пацијијенте, као ближње своје -каже Владо Маркановић, члан жирија који је одлучио да их „окити“ високим уздарјем које носи име једног од највећих задужбинара свих времена код Срба. - Има ли веће задужбине, него у овим условима, ризикујући и свој живот бдити над животима људима, свих запослених на челу са директорком која ни мало није штедела себе, већ је помала и прегледала људе где је најважније, најнеопходније, често и најтеже, укључујући и рад на имунизацији.

Од 8. јануара када је почела имунизација на пет пунктова закључно са 2. фебруаром вакцинисали су “синофарм” и “фајзербионтек вакцином” 5551 људи, а друг дозу већ су прилима 123 имунитована грађанина.

Фото: В. Митрић

У тријажи је од 17. марта до данас ангажовано 17 лекара и 19 медицинских сестара и техничара од којих су неки волонтери и данас и 12 лабораната. На педијатрији где такође постоји тријажни пункт за децу и младе је ангажовано 12 лекара и 16 медицинских сестара (стално запослени и волонтери).

У ковид амбуланту дневно је долазило нам прегледе и више од 300 људи. Неки од лекара, попут др Ане Илић, имали су и по 100 прегледа у смени. Екипе лекара и сестара остајали су и сатима, после истека радног времена, како би збринули све пацијенте.

Млада докторка Ана Илић је међу оника који су показали највеће знање, умеће, способност, храброст, посвећеност послу и пацијентима кад је најпотребније. Са више места предлагана је за посебно награду, али се љубазно захвалила речима:

Фото: В. Митрић

-Ми смо успешни кад смо добар тим, а добар тим смо и нема потреба да се неко издваја. Радимо како мислимо да је најбоље.То је наш избор у животу.

Велики посао урадили су и стоматолози ове установе, који у најтежим тренуцима нису остављали пацијенте на цедилу, већ су их примали, не само као хитне случајеве. То важи и за гинекологе и за друге делове установе.

Награду „Капетан Миша Анастасијевић“ две деценије, у оквиру манифестције „Пут ка врху“ додељују, у Србији и Републици Српској, новосадска Медиа инвент, Универзитет у Новом Саду и привредне коморе, са ове стране реке Дрине и Саве и Дунава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор