БУЈИЦЕ ОПЕТ У ОФАНЗИВИ: Обилне падавине и топљење снега у многим крајевима знатно повећали ризик од поплава

Е. Д. Н.

01. 02. 2021. у 20:09

ПАДАВИНЕ не престају да праве проблеме широм Србије, па је - услед изливања Јужне Мораве - у Ђунису код Крушевца поплављено око 20 хектара пољопривредног земљишта у приобаљу, те испод подвожњака на државном путу другог А реда, на деоници Каоник - Ђунис - Делиград.

БУЈИЦЕ ОПЕТ У ОФАНЗИВИ: Обилне падавине и топљење снега у многим крајевима знатно повећали ризик од поплава

Фото Г. Шљивић

Саобраћај се одвија само једном траком, а из МЗ у Ђунису саопштавају да породичне куће у близини плављеног подручја тренутно нису угрожене.

Подсетимо, Јужна Морава је значајну штету причинила и у периоду од 12. до 14. јануара, када је саобраћај на путу од Крушевца ка Нишу био сасвим обустављен. Вода је тада продрла у дворишта 22 домаћинства, поплављено је 20 помоћних објеката...

Због кише која је падала током викенда, али и отапања снега, поплављене су оранице у прокупачким селима Бубурек, Доња Трнава, Бресничић, Поточић, Белољин... Надлежни кажу да су највише страдали пољопривредни засади и путна инфраструктура, а у појединим местима је вода продрла и у подруме кућа.

Иако је киша престала, механизација је још на терену и санира штете, док градске службе остају у непрекидном дежурству јер је водостај Топлице у порасту...

Нешто више температуре ваздуха током минулог викенда су проузроковале топљења снега на оближњим планинама, што је повећало водостај Ибра у доњем току, али засад нема опасности од драстичног изливања. Протичући кроз готово центар Краљева, поменута река је до понедељка у подне благо плавила непосредно приобаље - башту једног летњег бара на самој левој обали, као и оближњу градску плажу.

ЂУНИС, Фото архива

Међутим, снажна и брза матица буквално ваља дрвље и камење из слива свог горњег тока, наносећи гомиле смећа и свакаквог отпада које остаје заглављено у рукавцима и приобаљу...

Одрон веће количине земље и каменог материјала, који је пао на читаву површину коловоза, довео је до прекида саобраћаја на новоизграђеној деоници пута од Власотинца до Свођа, између Бољара и Крушевице. Из ЈП "Путеви Србије" указују на реалну могућност "покретања већих стенских блокова", па се возачи упућују на алтернативне правце - из правца Свођа ка Власотинцу и Лесковцу на путеве Свође - Боњинце и Боњинце - Гаџин Хан, а из правца Лесковца ка Црној Трави и Власинском језеру на путеве Лесковац - Владичин Хан, Владичин Хан - Промаја и Промаја - Црна Трава.

ВЛАСОТИНЦЕ, Фото ОУ у Власотинцу

Власотинчани, нажалост, кубуре и са водом за пиће, а 30. јануара су свим корисницима услуга овдашњег ЈКП "Водовод" славине биле суве јер фабрика - због замућења на водозахвату условљеног обилним падавинама и топљењем снега - није успевала да је преради. Стање је сада нормализовано, али до потрошача стиже само техничка вода, која није за пиће, нити за припрему хране. Док лесковачки Завод за јавно здравље не потврди њену бактериолошку и физичко-хемијску исправност, овдашњи људи ће се водом за пиће поново снабдевати из цистерни.

ИБАР Дрвље и камење у горњем току реке, Фото Г. Шљивић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)