НИ КОРОНА НИЈЕ ЈАЧА ОД ЕНТУЗИЈАЗМА: Друштво “Петрус”, из Забреге, упркос пандемији одржало све манифестације

З. Рашић

01. 02. 2021. у 13:26

ЗВУЧИ помало невероватно, али Друштво за културу, уметност и неговање традиције „Петрус“ из Забреге успело је лане да одржи свих шест својих манифестација, па чак и да покрене једну нову. Први Витешки сабор подно средњовековног утврђења Петрус организован је 12. јула, а и остали догађаји, попут књижевне и фото-колоније, успешно су одржани у паузи између налета опаког вируса.

НИ КОРОНА НИЈЕ ЈАЧА ОД ЕНТУЗИЈАЗМА: Друштво “Петрус”, из Забреге, упркос пандемији одржало све манифестације

Фото: З. Рашић

И не само то. Како истиче потпредседник овог удружења, а сада и в.д. директора Туристичке организације Параћин Владан Вучковић, како им је минуле године био велики јубилеј – 70 година постојања, одржали су концерт у градском позоришту и завршни концерт „Коло под Петрусом“. Захваљујући ентузијазму и уз доста срећних околности, све се могло.

 - Наш фолклорни ансамбл је, уз то, имао четири наступа, а певачке групе седам. Министарство културе је финансирало снимање емисија из серијала „Слике живота“ у канјону Црнице код нас. Снимили смо филм “Бој на Дубравници” у Манастиру Раваница и спот за песму “Јунаци са Кошара”.

Велики јубилеј манастира Петруша

 Ове године  Друштво “Петрус” планира да обележи два значајна јубилеја -  650 година постојања Манастира Петруша и Цркве Света Огњена Марија, те 15 година одржавања истоименог Сабора народних игара. Вучковић се нада да ће епидемиолошка ситуација са ковидом бити таква да се омогући организација свечаности на начин какав им приличи – уз велики број учесника.

Нисмо занемарили ни рад на терену како би приступ канјону и остацима наших средњовековних манастира био што лакши посетиоцима – напомиње Вучковић. Додаје да су изградили нове пешачке стазе према пећини испод „Петруса“, рашчишћавали постојеће, постављали путоказе на раскрсницама, косили растиње код светиња... Реализовали су и три пројекта које су финансирали Европска унија, Компанија „ЦРХ Србија“ и локална самоуправа.

 Да је упркос корони јубиларна година за „Петрус“ била изузетно успешна, сведоче и награде које су укњижили - сребрна плакета општине Параћин и диплома Савеза аматера РС и Министарства културе са 48. Сабора изворног народног стваралаштва у Горњем Милановцу. Једино та диплома је и недостајала па да збирка признања забрешких фолклораша буде комплетна. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)