ГРАД ПОСТАЈЕ ВЛАСНИК: Назире се коначно решење статуса аутобуске станице у Краљеву

Г.Ћировић

01. 02. 2021. у 12:12

КРАЉЕВО – После вишедеценијског пропадања због нерешених и веома замршених имовинско-правних односа, коначно се назире решење статуса потпуно девастиране Аутобуске станицe у центру Краљева.

ГРАД ПОСТАЈЕ ВЛАСНИК: Назире се коначно решење статуса аутобуске станице у Краљеву

Фото: Г.Сљивиц

Овдашња локална самоуправа расположена је да од власника, предузећа „Аутотранспорт“ у стечају, откупи земљиште и објекте Аутобуске станице, али две стране ни после вишегодишњих преговора нису успеле да се договоре о цени. Зато су обављена судска вештачења како би се утврдило колико заправо кошта и вреди овај девастирани објекат са земљиштем. 

АТРАКТИВНА ЛОКАЦИЈА

ОВЕ године запчиње израда новог Генералног урбанистичког плана града Краљева, па ће сигурно бити размотрено и да ли ће Аутобуска станица остати на постојећој или ће, евентуално, бити измештена на неку другу локацију.

- Тренутна локација је атрактиван простор у центру града, али чекамо мишљење струке, односно саобраћајну студију и анализу, тако да је рано да се о томе говори – наглашава Несторовић. - Треба имати у виду да је пожељно да Аутобуска и Железничка станица у великим градовима буду у непосредној близини, што је тренутно случај у Краљеву. Њихово измештање сигурно би био скуп подухват.

- Град је расположен да плати све оно што је неспорно и где постоје докази о власништву. Последња цифра вредности која је достављена од стечајног управника „Аутотранспорта“ као понуда је укупно 89 милиона динара, али је према најновијем вештачењу тај износ 79,3 милиона, плус седам и по милиона за пероне.

За 16. март је заказано ново судско рочиште. Верујем да ћемо коначно успети да постигнемо договор и да град постане дефинитивни власник – каже Александар Несторовић, директор Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта у Краљеву.

Након што се размрси овај Гордијев чвор, биће позната и даља судбина краљевачке Аутобуске станице која тренутно, због неисупњавања услова за обављање станичне услуге, има статус обичног стајалишта.

- Када станица буде у власништву града, видећемо да ли ће локална самоуправа урадити пројекат и издвојити средства или ће некоме дати на коришћење уз обавезу реконструкције. Постоји и могућност да се у све укључе партнерски инвеститори који би у замену за пословни простор средили комплетну Аутобуску станицу – додаје Несторовић.

- Размотрићемо шта је за град најоправданије и најисплативије. Постојало је својевремено идејно решење за реконструкцију, али је све на томе и остало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Franceska

02.02.2021. 05:55

Svi gradjani Kraljeva dali bi svoj doprinos da i nasa autobuska stanica izgleda savremena a i u vlasnistvu kraljevcana. Budimo pravi domacini i neka ostane nasa a ne da da tudja ruka upravlja s'njom. Ako volimo svoj grad onda i treba da autobuska ostane nasa i dobije onaj lep i savremeni izgled.