БРАНЕ ЈЕЗЕРО ОД ГОМИЛЕ ЂУБРЕТА: Кишне падавине ових дана праве велике проблеме на територији Крушевца и околине

С. БАБОВИЋ

01. 02. 2021. у 08:25

ЈЕЗЕРО Ћелије код Крушевца, одакле се водом снабдева више од 120.000 људи, поново је на удару комуналног отпада који се улива из река са територије Бруса и Блаца.

БРАНЕ ЈЕЗЕРО ОД ГОМИЛЕ ЂУБРЕТА: Кишне падавине ових дана праве велике проблеме на територији Крушевца и околине

Набујала река / Фото Одељење за ванредне ситуације

Радници ЈКП Водовод и припадници Рибочуварске службе "Расина" су, због наглог скока реке Расине на улазу у језеро и уплива смећа, развукли челичну сајлу са џаковима и стиропором, како отпад не би доспео у водозахват. Радници Комуналне полиције сачинили су записник који се односи на ново загађење, које је претходних година у више наврата угрожавало акумулацију.

Падавине поново праве проблеме на територији града, где је од 29. до 30. јануара пало 18,8 литара по квадрату кише. Водостај на Јужној Морави, мерна станица Мојсиње, показује да прелазак границе редовне одбране од поплава са тенденцијом даљег раста. Ниво воде расте и на Западној Морави и на Расини, али још увек није прешао редовну одбрану од поплава. У току ноћи је дошло до изливања Рибарске, Модричке, Трмчарске реке, као и реке Кобиљке, а пријављена су изливања у селима Буковица и Велика Ломница.

- У насељеном месту Ђунис, дошло је до изливања Рибарске реке без угрожавања домаћинстава, поплављено је пољопривредно земљиште - предочено је у Одељењу за ванредне ситуације града Крушевца, чији су припадници претходних ноћи обилазили терен. - Вода је ушла у седам домаћинстава у Великом Шиљеговцу, засеоку Анђелковићи, међу њима и у један стамбени објекат.

Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице интервенисали су у Великој Ломници, где је дошло до плављења домаћинства. Дошло је и до квара на месном водоводу у Великом Шиљеговцу и то услед велике воде и радова ЈП "Србијашуме".

РАДОВИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ

Надлежни су реаговали у Буковици, где је регистровано илегално скретање потока из речног тока, као и бетонирање у дужини од 30 метара без дозволе и провлачење каблова инфраструктуре кроз пропуст. У току је решавање ове ситуације која је довела до изливања и појаве муља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)