ОСТАВИО БЕЧ ЗБОГ ОВАЦА: Стефан Послановић (31) у Јасенову код Деспотовца је шеста генерација пољопривредника у породици

Зорица Глигоријевић

31. 01. 2021. у 08:38

ОСТАВИО БЕЧ ЗБОГ ОВАЦА: Стефан Послановић (31) у Јасенову код Деспотовца је шеста генерација пољопривредника у породици

Стефан и Јелена са ћеркама / Фото З. Глигоријевић

ИАКО су у Бечу много бољи услови, Стефан Послановић (31), из Јасенова код Деспотовца, који је био на размени студената, осећао се као грађанин другог реда, па се вратио у Београд и завршио Ветеринарски факултет.

У нашем главном граду је упознао Јелену и са њом се вратио на породично имање како би се бавио млечним овчарством, а Јелена, прехрамбени технолог, да производи сир и друге млечне производе.

Ни сазнање да је 90 одсто Јасеноваца на привременом раду у иностранству, па и његови родитељи, није утицало на Стефана да крене истим путем - решио је да буде шеста генерација пољопривредника у породици.

ИМАО је 50 неуматичених оваца, али је хтео квалитетне овце, па је купио матично јато од 15 грла расе ил де франс и остварио повраћај од 50 одсто. Добио је и државне субвенције од 800.000 динара за нови трактор од 19.000 евра, који ће му помоћи да брже и лакше обради земљиште.

Услед недостатка радне снаге, преко Удружења "Млади пољопривредници Србије" аплицирао је и за утоваривач, рол пресу и увијач бала и добио субвенције од милион и по динара.

- Да нема тих субвенција, никада не бих могао да купим те машине. Иако у години немамо ниједан слободан дан, суочени смо с проблемима, па без помоћи државе тешко можемо да опстанемо. И треба да будемо први на листи за помоћ. Младима треба наменски новац којим би покренули производњу када се врате на село - поручује Послановић, који на 17 хектара производи крмно биље, кукуруз, овас и јечам.

ОВАЈ вредан пољопривредник у тору је поставио видео-надзор како би преко телефона могао да прати храњење, парење и јагњење оваца. А, пошто жели да се бави млечним овчарством, млади сточар ускоро би требало, међу првима у Србији, да увезе 30 француских оваца расе лакон, која даје дупло више млека.

За све ове послове и планове има пуну подршку супруге Јелене, прехрамбеног технолога. Иначе, Стефан и Јелена имају две ћерке, а треће дете је на путу.

СТОЧНИ ФОНД

КОЛИКО је поносан што је међу само десетак младих у општини који се баве пољопривредом, толико му је жао што сточарство замире.

- Радим као ветеринар, знам да у мом Јасенову има 150 грла крупне стоке, а пре 15 година било је око 2.000. Плажане је, са 3.000 крава, било најјаче село за млечно говедарство, а сада има само 20 грла - вели Послановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)