РАК- РАНА НИША: Прекршајни суд сумирао рад у минулој години и потврдио стрепње суграђана

Д. АЛИХОЏИЋ

30. 01. 2021. у 07:44

РАК- РАНА НИША: Прекршајни суд сумирао рад у минулој години и потврдио стрепње суграђана

Фото Д. Алихоџић

ЛАЊСКИ биланс Прекршајног суда у Нишу само је поткрепио нагомилано незадовољство овдашњих људи који су, у више наврата - поводом недавног удеса у којем је бахати возач на булевару у Дуваништу усмртио двоје недужних - тражили оштрије казне за ове, како су истицали, "убице".

Јер, статистика показује да је током 2020. највише прекршајних казни наплаћено управо за преступе у области саобраћаја. Судије су иза решетака, више од других, слале породичне насилнике, а ванредно стање у овом органу је обележило и привођење око 300 оних који су се оглушили о превентивне епидемиолошке мере.

- Од 20.000 предмета, успели смо да решимо чак 13.000, уз наплату казни која је достигла 230 милиона - каже председник Прекршајног суда у Нишу Мишел Марковић.

- Лане су, у 1.300 случајева, санкционисана кршења Закона о безбедности саобраћаја, а следе преступи суграђана из области финансија. И, неретко су изрицане казне достизале два милиона. Кажњено је око 9.000 физичких лица, а махом су изрицане глобе у распону од 5.000 до 150.000 динара.

Саговорник "Новости", међутим, истиче и то да има позитивних помака - посебно у броју поступака због насиља у породици.

- У односу на 2019, када их је забележено 151, лане је то застало на броју 118. То је једна од специфичности минуле године и надам се да ћемо тај тренд задржати и у овој. Притом, незахвално је без дубље анализе процењивати зашто је дошло до смањења, јер треба узети у обзир да су, због пандемије и ванредног стања, домаћинства више него иначе била на окупу - истиче Марковић.

РЕЗУЛТАТИ НАЈБОЉИ У СРБИЈИ

ПРЕКРШАЈНИ суд у Нишу "покрива" још Алексинац, Ражањ, Дољевац, Житорађу, Мерошину и Сврљиг, где раде њихова одељења. Укупно, судијску функцију обавља укупно 25 људи, а - по квантитету у квалитету рада - Прекршајни суд у Нишу је најбољи у читавој Србији.

А, епидемиолошка ситуације је посебна прича. Због кршења превентивних мера, Прекршајном суду је приведено 300 Нишлија, а онима чија одговорност је неспорна доказа су најчешће изрицане новчане казне.

БИЛАНС Зграда Прекршајног суда, Фото Д. Алихоџић

- Комунална милиција нам је доставила око 40 прекршајних налога због кршења ових мера и њихово извршење је у току. Притом, они којима је издат прекршајни налог због оглушивања о превентиву су поднела 20 захтева за судско одлучивање и они су углавном већ решени. Углавном се радило о непоштовању прописаног радног времена за време епидемије, неношењу заштитних маски запослених у овим објектима, недржању такозване социјалне дистанце у локалима, а новчане казне за угоститеље су ретко премашивале 150.000 - закључује Мишел Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)