БИО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ВАЈАРА: Поводом Дана Новог Сада омаж Јовану Солдатовићу

Ј. С.

28. 01. 2021. у 19:38

ПОВОДОМ 1.фебруара, Дана Новог Сада у Музеју града биће приређена изложба o Јовану Солдатовићу, једном од најзначајнијих новосадских, српских и југословенских вајара.

БИО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ВАЈАРА: Поводом Дана Новог Сада омаж Јовану Солдатовићу

Фото: Музеј Новог Сада

 

Новосадска јавност ће имати прилику да види поставку „Јован Солдатовић: дела из фонда Завичајне галерије“, ауторке др Јелене Бањац, музејске саветнице у Збирци стране уметности ( Дунавска улица бр. 29) .Изложба ће бити постављена од 1. фебруара 2021. године,а улаз је бесплатан за посетиоце.

Солдатовић је током дуге и богате уметничке каријере доживео славу и јавно признање за свој рад. Своје стваралаштво је представио на 48 самосталних изложби код нас и у свету. Аутор је близу стотину јавних споменика широм некадашње државе. Награђен је са 24 одличја, међу којима су Награда Политике за ликовну уметност (1958), Октобарска награда Новог Сада (1962), Награда Октобарског салона у Београду (1970), Повеља града Новог Сада (1981), Орден заслуга за народ са златном звездом (1986) и Вукова награда (1999).

- Централна тема стваралаштва овог еминентног уметника био је човек, а његов скулпторски опус носи дубоко хуманистичку поруку, посвећену добробити, миру и благостању човека. Као друштвено активна личност, Солдатовић је био један од иницијатора трансформације Петроварадинске тврђаве у колонију уметника 1953. године и један је од оснивача Завичајне галерије Музеја града Новог Сада- подсећају из Музеја Града Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)