УМЕСТО ЗДРАВЕ ВОДЕ ИЗ ФАБРИКЕ - БРУКА: Постојање за пречишћавање у Зрењанину не испуњава ниједан технички услов

Б. Грујић

26. 01. 2021. у 08:25

УМЕСТО ЗДРАВЕ ВОДЕ  ИЗ ФАБРИКЕ - БРУКА: Постојање за пречишћавање у Зрењанину не испуњава ниједан технички услов

Фото Приватна архива

ФАБРИКА воде у Зрењанину не само да не испуњава ниједан од 34 техничка услова, већ угрожава и преоптерећује целокупан систем водоснабдевања и каналисања града.

То је након 29 дана мониторинга о раду постројења за пречишћавање воде, потврдила стручна комисија састављена од инжењера ЈКП "Водовод и канализација" у овом граду. Коначан извештај достављен је в. д. директора овог комуналног предузећа Предрагу Бодироги.

- Од момента поновног покретања рада постројења, који је уследио након окончања управног спора децембра 2018, ЈКП "Водовод и канализација" је у више наврата захтевало од фабрике воде да се приступи доказивању параметара дефинисаних уговором и конкурсном документацијом, али су чести прекиди у раду постројења то онемогућили - оцена је дипломираних инжењера Срђана Богарошког, Драгана Лалића и Берната Такарича, чланова стручног тима.

ОТПАДНИ МУЉ

ОТПАДНЕ воде пре упуштања у систем, током рада Фабрике воде, нису третиране, а њихова укупна количина вишеструко је превазилазила дозвољене вредности и битно утицала на повећану корозију бетона, односно на убрзано пропадање канализационог система, јер није успостављена обрада отпадног муља, а није постојао ни прикључак на атмосферску канализацију.

Када је 15. новембра 2020. у ЈКП "Водовод и канализација" у Зрењанину, стигло обавештење да је Фабрика воде спремна за тестирање параметара, који су услов за скидање забране за људску употребу, која је на снази пуних 16 година уназад, стручна комисија је одмах започела мониторинг. Тај надзор је због хаварије на постројењу 14. децембра, када се догодила експлозија у којој су повређена два радника, трајао 29 дана рада фабрике.

ПОПРАВКЕ Радови на водоводној мрежи, Фото Приватна архива

- Од 105 анализа пречишћене воде која је текла у славинама грађана Зрењанина, 13 узорака није било у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, а у 36 узорака поједини параметри били су на горњој граници максималних дозвољених вредности - наводи се у званичном извештају стручне комисије "Водовода", који од средине децембра грађане снабдева водом, директно са изворишта.

ВЕЛИКИ ГУБИЦИ

Губици воде вишеструко су превазилазили прописану границу до пет одсто, па је због тога било угрожено извориште са којег се Зрењанин снабдева водом, упозорили су стручњаци.

Струка је потврдила да је рад постројења нестабилан због честих хаварија, да поједини делови постројења нису адекватно заштићени од спољног утицаја, као и да дезинфекција пречишћене воде није рађена на прописан начин. Закључено је да су чести прекиди рада постројења доводили до знатног броја кварова на водоводној мрежи. За поједине техничке услове нису добијени тражени подаци од фабрике воде, а комисији није достављен ни Елаборат заштите од пожара у постројењу који је део пројектне документације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan

27.01.2021. 15:04

Za pijacu vodu u Zrenjaninu najodgovornija je Vlada Srbije koja zna za problem pijace vode,koja je uslov života ,a koja ništa nije preduzela da smeni opštinsko veće i dovede odgovorne ljude,a što je najneodgovornije i posle Junskih izbora ostavlja Iste likove,samo što je sada gradonačelnik,a do sada je bio pomoćnik gradonačelnika od najvećeg poverenja,a gradonačelnik je predsednik opštinske skupštine,lično zaključujemo totalna propast i Vlada Srbije snosi potpunu odgovornost.