СЕНЗОРНА СОБА - КАО ИЗ БАЈКЕ: Поражавајућа статистика и нова опрема у Центру за бригу о породици у Свилајнцу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

26. 01. 2021. у 07:26

СЕНЗОРНА СОБА - КАО ИЗ БАЈКЕ: Поражавајућа статистика и нова опрема у Центру за бригу о породици у Свилајнцу

Фото Центар

ЛОКАЛНА самоуправа у Свилајнцу је деци са говорним или физичким потешкоћама омогућила бесплатну стручну помоћ логопеда и физиотерапеута, а да би проблеме отклањали кроз игру - што највише помаже деци са неуролошким сметњама - челници овдашњег Центра за бригу о породици су благовремено конкурисали за средства из пројекта под називом "Подршка развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености свих програма".

И, крајем прошле године, као дар Владе Швајцарске је стигла савремено опремљена сензорна соба, какве нема у читавом Поморављу.

- Добили смо најмодернија аудио-визуелна помагала, попут апарата за превазилажење говорно-језичких проблема код деце, са два микрофона, те светлеће завесе које наши малишани могу и да додирују. Ту је и "звездано небо", а нова соба је опремљена још и такозваним балансним диском, за мале кориснике који имају проблем са равнотежом. За крај сеансе са физиотерапеутом, предвиђено је да деца седе у вибрирајућој музичкој фотељи, која их посебно опушта - објашњава директор Центра за бригу о породици у Свилајнцу Ивана Петровић, истичући и то да лане, због пандемије, у школама није било тријаже деце са говорним или физичким потешкоћама.

БЕСПЛАТНО

СТРУЧЊАЦИ Центра за бригу о породици у Свилајнцу су многима помогли да сачувају брак или да превазиђу најразличитије проблеме са децом. Тренутно је бесплатним саветодавно-терапијским радом и радно-окупационом терапијом обухваћено 60 нових корисника.

Током 2018. и 2019, физиотерапеути су прегледали више од 1.600 малишана, а логопеди њих око 800.

Ивана Петровић, Фото Приватна архива

- Деца су као прикована за телевизијске екране и мобилне телефоне, па такозвани седелачки начин живота, уместо играња, уз претешке школске торбе, доводи до све учесталијих деформитета. У порасту је и број деце са говорним манама, односно проблемима у изражавању, јер се деци више не читају бајке, па она не обогаћују језик и машту - закључује Ивана Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)