ИМУНИЗАЦИЈА СЕ СПРОВОДИ НА ТРИ ПУНКТА: Готово хиљаду Новопазараца примило вакцину против вируса корона

Н.К.

25. 01. 2021. у 15:11

ИМУНИЗАЦИЈА СЕ СПРОВОДИ НА ТРИ ПУНКТА: Готово хиљаду Новопазараца примило вакцину против вируса корона

Фото: Н.К.

Од почетка имунизације против корона вируса у Србији, у Новом Пазару је вакцинисано нешто мање од 1.000 грађана, а вакцинација се обавља на три пункта, без већих гужви и редова.

Директор Завода за јавно здравље Шефадил Спахић каже да су пунктови за иминузацију отворени у тој установи и Дому здравља и да су они, за сада, довољни да подмире интересовање грађана.

- На сваком пункту у тиму за вакцинисање се налазе по један лекар, два техничара и пропратно особље. Претходних дана дневно смо вакцинисали између 200 и 300 грађана, због чега није било потребе да отварамо нове пунктове. Укупно, закључно са недељом, вакцинисано је 984 грађана, не рачунајући у ту бројку и здравствене раднике – поручио је Спахић.

Он је додао да ће, у случају повећаног интересовања грађана, додатна три пункта бити отворена у сали Дома омладине.

- Наше екипе ће преуредити простор, уз поштовање свих препорука Министарства здравља, па ће након сагласности здравствене инспекције моћи да почне са радом – објаснио је Спахић.

На располагању грађанима тренутно је само вакцина кинеског произвођача Синофарм, а они са којима смо разговарали кажу да им није битно чија је вакцина.

- Ја сам хронични болесник и једва сам дочекао вакцину, није важно је ли руска, немачка, кинеска, битно да је има и да можемо да се вакцинишемо и да коначно дочекамо крај овој катастрофи – прича један старији Новопазарац.

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је, наводи Спахић, и даље нестабилна, позивајући грађане да се не опуштају и да се и даље придржавају свих прописаних противепидемиолошких мера.

Током викенда у новопазарској Општој болници преминуо је један пацијент од последица изазваних корона вирусом. Хоспитализовано је 14 особа, а на кућно лечење отпуштена су четири пацијента.

Тренутно се на лечењу у тој здравственој установи, која је регионални ковид центар, налази 63 пацијента, од којих је седморо на респираторима.

Здравствени радници ревакцинисани

Спахић је истакао да је до сада вакцинисано и ревакцинисано 250 здравствених радника и 75 корисника и радника Геронтолошког центра, као и да се сви они осећају добро и да нису примећене никакви нежељени ефекти вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)