"СА ОСМЕХОМ У ВРТИЋ": Пројекат инклузивног предшколског васпитања

Б.Грујић

25. 01. 2021. у 12:34

СА ОСМЕХОМ У ВРТИЋ: Пројекат инклузивног предшколског васпитања

Фото: град Зрењанин

"СА ОСМЕХОМ у вртић" је пројекат инклузивног предшколског васпитања, који је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, а реализује га град Зрењанин, уз подршку Светске банке.

Партнери на овом пројекту су Предшколска установа, Центар за социјални рад, Црвени крст, Дом здравља "Др Бошко Вребалов", Општа болница "Др Ђорђе Јоановић" и Удружење "Останимо будни". 

Фото: град Зрењанин

 

 - Циљ пројекта је да унапреди доступност, квалитет и једнакост предшколског васпитања и образовања сваког детета од рођења па до поласка у школу, нарочито за децу из осетљивих група - наглашавају стручне сараднице, педагози Ивана Стојковић и Маја Шујица и васпитачице Јасмина Ружић и Слађана Рајлић, које су успешно реализовале радионицу "Зима, зима, нека радост донесе свима" и са децом усавршавале природне облике кретања, стицање сензорних искустава и усвајање основних правила понашања. 

За свако дете које је стигло до циља било је припремљено „скривено благо", а малишани су имали прилику  да  вежбају, цртају, играју се  и уживају у истраживачким активностима.

УХВАТИЛИ СНЕГ У ЗРЕЊАНИНУ

Зимска радионица је успешно реализована захваљујући снегу, који је пао, а деца учесници пројекта су заједно са васпитачима, успешно савладала "Полигон са санкама", „Снежни тобоган", „Пронађи животињу у снегу", „Шарени снег", „Ледени колачи",  „Мали Снешко"....  

- Зимски ваздух је изванредно средство за јачање дечјег организма, он повећава отпорност и штити од различитих инфекција, а забавним играма на снегу, деца стичу различите вештине и знања. Игре снегом као и прављење различитих грађевина од снега, захтевају сталну активност, где су стално у покрету, што поспешује њихову циркулацију и функцију органа - каже Маја Шујица, педагог за физичко васпитање у Предшколској установи у Зрењанину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)