МАПА ПУТЕВА И ПРЕПРЕКА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Град Врање води рачуна о свим грађанима (ФОТО)

Ј.С.

25. 01. 2021. у 10:14

МАПА ПУТЕВА И ПРЕПРЕКА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Град Врање води рачуна о свим грађанима (ФОТО)

Фото: Ј.С.

Центар за друштвене интеграције је уз финансијску подршку града Врања реализовао пројекат „Мапа путева и препрека особа са инвалидитетом“, који представља истраживање које у основи осликава стање приступачности државних органа и јавних служби у граду Врању с циљем обезбеђивања информација о приступачним и неприступачним органима и службама особама са инвалидитетом, ради даљег планирања унапређења приступачности ових објеката.

Град Врање, као одговорна Локална самоуправа, има за свој циљ континуирано унапређење положаја особа са инвалидитетом (ОСИ) и њихову свеукупну инклузију у свим  сегментима друштвеног живота у заједници што је и дефинисано  Акционим планом  за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији града Врања за период 2019-2021. године, који представља краткорочни развојни документ, који садржи специфичне циљеве, мере и активности усмерене ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

Основни циљ брошуре  је да се подигне свест јавност о реалним местима приступачности и препрекама са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу.

У оквиру пројекта  мапирани су објекти и израђени упитници о приступачности за сваки мапиран објекат појединачно. У циљу прикупљања података упитници су подељени руководиоцима-овлашћеним службама у мапираним објектима установа и институција  и након попуњавања добијени подаци искоришћени су за израду брошуре на тему приступачности државних органа и јавних служби у граду Врању у делу приступачности особама са инвалидитетом. Израђене су и фотографије свих објеката, који поред адресе имају и податке који су табеларно представљени.

Израђена брошура ће такође користити особама са инвалидитетом као својевстан водич за објекте, институције и установе који су прилагођени за њихово несметано кретање.

Израђена брошура је подељена члановима Удружење мултипле склерозе Пчињског округа-Врање, члановима Удружење особа са параплегијом, члановима Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање, грађанима, члановима НВО, медијима.

Фото: Ј.С.

Добијени резултати из овог истраживања користиће и представницима Града и Цивилном сектору као полазиште за писање пројеката у сврху обезбеђивања донација  код домаћих и страних донатора са крајњим циљем обезбеђивања приступачности особама са инвалидитетом свим органима и институцијама.

Од ове 21 испитаних институција и установа на територији Града Врања, њих 13 има запослене особе са инвалидитетом; укупно је запослено 43 инвалидна лица. Међутим, ниједна институција нема лице које познаје знаковни језик и може бити тумач у коресподенцији са глувонемим особама сем Здравственог центра Врање. Такође, само Градска управа Града Врања има инсталиране звучне сигнале као помоћ слепим и слабовидим особама током боравка у њиховим  просторијама. 

Већина ових значајних институција нема обезбеђена посебна паркинг места, нити „рампе‘‘ на уласку у објекте. Установе чију су просторије смештене по спратовима, са веома малим изузетком, немају лифтове. Здравствени центар Врање једина је установа која има тумача за знаковни језик. На територији Града Врања у надлежности ЈКП „Паркинг сервиса“ постоје 30 паркинг места намењених особама са инвалидитетом. Од јавних институција највише запослених особа са инвалитетом има ЈКП „Комрад“њих 8, а потом и ЈП „Водовод“-5 лица, док Здравствени центар Врање има чак 20 запослених лица са инвалидитетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)