ЈЕДАН НАМЕТ ПУНО ИМЕНА: Еколог из Оџака позвао 2.500 удружења у Србији да затраже укидање таксе на водомер

З. Рајић

25. 01. 2021. у 09:56

ЈЕДАН НАМЕТ ПУНО ИМЕНА: Еколог из Оџака позвао 2.500 удружења у Србији да затраже укидање таксе на водомер

Фото З.Р.

ЕКОЛОГ Душан Мирковић из Оџака, који је после девет година упорне борбе доказао да се у његовој општини незаконито наплаћује такса на водомер, и издејствовао да се она овог месеца скине са рачуна за воду, позвао је удружења за заштиту животне средине у Србији да затраже укидање и у својим локалним заједницама. Апел је упутио на адресе око 2.500 невладиних организација.

- Скоро сва јавна комунална предузећа у Србији наплаћују неки намет мимо редовне цене, а "крсте" га различитим именима. У Новом Саду је то "спремност система водовода и канализације", у Београду "погонска спремност система", у Горњем Милановцу и Кули "одржавање водоводног прикључка", у Бачкој Паланци "одржавање мерног места", у Нишу "допринос за воду", у Панчеву "накнада за мерно место", у Врбасу "такса за водоводни прикључак"... - навео је Мирковић.

У Оџацима је 2011. уведена "такса на бројило", која је касније преименована у "баждарење водомера", а од децембра 2012. наплаћивана је као "накнада за одржавање водомера".

- Та накнада се користила наменски, за баждарење, одржавање и замену водомера. То је значило да, ма колико пута се неком у току месеца покварило бројило, било би замењено без икакве наплате - рекао је директор ЈКП "Услуга" у Оџацима Никола Арсић.

ИНИЦИЈАТИВА УСТАВНОМ СУДУ

ТАКСЕ или накнаде за водомер у општинама и градовима биле су, или сада износе, од 50 до 140 динара месечно. Адвокат Еколошког покрета Оџака (ЕПО) Иван Д. Нинић из Београда објаснио је да је за повраћај новца неопходно да незаконитост наплате констатује Уставни суд, којем је иницијативу поводом тога Мирковић поднео у августу прошле године.

Душан Мирковић, Фото З.Р.

Мирковић је, међутим, добио подршку републичке инспекције за тврдњу да водомер припада комуналним предузећима, а не корисницима, те да они нису дужни да за њега плаћају накнаду.

- Дажбина за бројило је недопустива, јер ако се ценом комуналне услуге обезбеђује добит, како то пише у Закону о комуналним делатностима, онда је свака наплата мимо те цене пљачкање корисника - нагласио је Мирковић.

ВОДОМЕР Одржавање је обавеза ЈКП, Фото Ј.Т.

Према његовим речима, два ЈКП у оџачкој општини, "Услуга" и "Брестком", за девет и по година су од таксе на бројило (50 динара месечно), односно накнаде за одржавање водомера (65 динара) приходовала око 400.000 евра. Оџачани очекују да им тај новац буде враћен тако што ће их ЈКП и одређеном периоду ослободити плаћања редовних услуга.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)