ПРИЗНАЊЕ ПЛАНИНАРИМА: Шест видиковаца на Вршачким планинама добило њихова имена

Ј. Ј. БАЉАК

23. 01. 2021. у 21:17

ПРИЗНАЊЕ ПЛАНИНАРИМА: Шест видиковаца на Вршачким планинама добило њихова имена

Фото: Ђорђе Гуга

ЧЛАНОВИ Планинарско-смучарског друштва „Вршачка кула“ на леп начин су се одужили својим истакнутим члановима, јер су досад безименим видиковцима на Вршачким планинама дали њихова имена.

Тако од сада бројни посетиоци ове равничарске лепотице могу да уживају у нестварним погледима са Живковићевог, Валтеровог, Калмановог, Грнарсковог, Чаственовог и Гугиног видиковца, који се углавном налазе у близини Ђаковог врха и врха Лисичја глава.

- Ти видиковци су одувек постојали, али смо их тек последњих година „отворили“, када смо прокрчили путеве до њих, како би сви посетиоци одатле могли да уживају у нестварним погледима. Назвали смо их по својим истакнутим члановима, од којих неки више нису међу живима, јер су дали велики допринос у маркирању, обележавању и одржавању шетачких стаза на Вршачким планинама – каже иницијатор ове идеје Ђорђе Гуга, чије име такође носи један од ових видиковаца.

Гуга је заслужан и што је видиковац Турбан, на брду Турска глава, постао један од најпосећенијих, с обзиром на то да се налази у урбанизованој зони Вршачких планина – између Вршачке куле и одмаралишта Црвеног крста.

- Стазу до њега смо прокрчили пре пет година. Прилично је брдовита, али није дугачка, па се ту пењу и родитељи са малом децом – додаје Гуга, иначе члан ПСД „Вршачка кула“.

Фото: Ђорђе Гуга

Ђорђе Гуга

Популаран је и први видиковац на који се наилази када се из града степеништем пење на брег – потпуно урбанизовани видиковац код цркве Светог крста, као и стене Риклијанери, које се налазе на Стази здравља, у непосредној близини Клуба екстремних спортова „Изазов“.

- У плану је отварање још неколико видиковаца на стенама код „Изазова“, а на једном ћемо поставити и мобилијар за излет – најављује Гуга.

Сви ови видиковци ускоро ће бити доступни и најобичнијим шетачима, јер би до пролећа требало да буду постављени нови путокази, који ће и неискусним посетиоцима омогућити да без водича уживају у свим природним лепотама Вршачких планина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)