НАПРЕДУЈЕ РАНИ КУПУС: У Семберији почела производња расада поврћа (ФОТО)

Б.М.

22. 01. 2021. у 23:59

НАПРЕДУЈЕ РАНИ КУПУС: У Семберији почела производња расада поврћа (ФОТО)

Фото: Б.М.

НА имању Ђорђа Секулића из Велике Обарске,у пластеницима је увелико никло семе холандског раног купуса, засејано још крајем новембра прошле године, а спремни су контејнери и за скору сетву ране, пластеничке, паприке, парадајза и карфиола.

- Није било паузе у пластеницима, прича Ђорђе, јер смо јесенас, одмах након последње бербе касног парадајза, припремили терен и засејали 17.000 семенки раног купуса. Најбоље резултате у производњи расада постижем на стари, традиционални начин сетве, на подлози од стајског ђубрива које током зиме емитује топлоту, и само када стегне мраз и температура падне у минус, заложимо пећ, укључимо сијалице и то је довољно. Најмукотрпнији посао је ручна сетва семена, па тако 20-30.000 пута...да сејем дукате, много је и заморно,а ли тако мора, објашњава Ђорђе.

Рани купус са Секулићевих парцела требало би, ако време послужи, већ крајем априла да се нађе на пијацама.

- Прошлу годину је обележила пандемија вируса корона, у свим сегментима живота, па тако и пољопривреду. Нешто мало поврћа се продало по багателним ценама, рецимо, за 50 килограма купуса смо добијали по два еура, па су многи произвођачи поврћа заорали огромне парцеле под купусом.То никада није било тако...Шта урадити када држава увезе огромне количине поврћа из Македоније, у време када пристигну и наши производи? Одавно сам бацио оловку, и ништа више не рачунам-знам унапред да, не нашом кривицом, ово све пропада, али шта ја да радим после 50 година бављења овим послом?

У нешто се мора потрошити живот, колико год да се не исплати,каже овај вредни произвођач из Велике Обарске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)