ПЛАТИО БИХ ДА ИХ СЕ РЕШИМ: Хаос у згради Новом Саду, Добривоје не може да реши неслогу станара чији је принудни управник

Љ. Прерадовић - М. Станојковић

23. 01. 2021. у 13:00

ОД управника се много очекује откако су постали део свакодневице станара, али има случајева када нагомилане проблеме не би могли да реше чак и да не излазе из зграде, јер за неслогу и празну касу чаробног штапића нема.

ПЛАТИО БИХ ДА ИХ СЕ РЕШИМ: Хаос у згради Новом Саду, Добривоје не може да реши неслогу станара чији је принудни управник

Добривоје Симић / Фото Љ. П.

Лоши комшијски и замршени имовински односи, здравствени проблеми, недостатак финансија... Све се то скупило за вратом станара из новосадске оронуле стогодишње куће са пет станова у Стевана Сремца 23, али и професионалним управнику Добривоју Симићу, који је од пре два дана морао да преузме принудно управљање на овој адреси.

Због тешке ситуације коју је затекао и немогућности да уведе ред у ову стамбену заједницу, коју је ставио на свој списак управљања како не би изгубио лиценцу, спреман је и да плати другом управнику који би хтео да се прихвати овог, како каже, сизифовског посла. Јер, уколико се станари не договоре и међу собом не изаберу управника, његов привремен посао могао би да се отегне унедоглед.

Фото Љ. П.

Професионални управник Симић објашњава да је пре два дана добио решење да уведе принудну управу у ову зграду. Тек када је јуче у њу крочио, схватио је да од тог посла нема ништа и да је упао у зачарани круг.

- Затекао сам пет власника посебних делова, кућа у распадању, кров који цури са свих страна. Два власника су преминула и ко зна када ће бити оставинска расправа, двориште где су три дворишна стана је у хаосу и нереду, легло заразе на све стране, пси у дворишту, а нико ни са ким не говори - објашњава Симић. - Ту нико не може да помогне, а камоли ја, једино да од својих пара финансирам све. Нисам одбио, јер бих био кажњен у Суду части и могао бих да изгубим лиценцу. Треба сад наћи и професионалног управника који би преузео зграду, а спреман сам да частим управника који је преузме.

Ови станари због лоших међусобних односа, али и ситуације у којој се налазе, не желе нити, како кажу, могу, да се баве прописима или управљањем зградом. Овде ни професионални управник нема магични штап за решење проблема, јер новца за улагање нема. А он своје услуге мора по закону да испостави на рачунима.

- Ја ћу овде месечно да зарадим 1.000 динара, а овај посао не вреди никаквог новца - жали се Симић. - Питање је и да ли ћу и тај новац добити, јер су станари у тешкој ситуацији. А о инвестиционом или било каквом другом одржавању ни да не помишљам. Овим људима је потребна социјална помоћ, а не помоћ управника.

ЗАПУШТЕНО У заједничком дворишту као на депонији, Фото Љ. П.

Принудни управник је власницима станова предочио да ће ускоро сазвати све станаре и да ће покушати да их убеди да између себе изаберу председника стамбене заједнице, којег не би морали да плаћају. Од тог исхода зависиће следећи потези.

НИКО НИЈЕ СПОСОБАН

ПРИЗНАЈУЋИ да призор заиста није пријатан за око, једна од власница станова, одбијајући да се фотографише и да јој се име објави у новинама, каже да она, али ни власници преостала два усељена стана, не жели да се прихвати обавезе управника.

- Морала бих да читам законе и прописе, и одмах сам рекла да ја то не могу - искрено прича ова жена и додаје да због здравствених проблема супруг и она већ неколико месеци нису у стању да раде теже послове и среде двориште. - Поправљали смо део крова и код нас не прокишњава. И комшија до нас се пре неколико месеци повредио, ни он не може ништа да ради. Шта ће наследници урадити са својим становима, није ми познато.

ПКС: НЕ СМЕ ДА ОДБИЈЕ

У Привредној комори Србије истичу да је професионални управник именован у поступку принудне управе дужан да обавља послове управљања све док стамбена заједница не донесе одлуку о избору управника или док не закључи уговор о професионалном управљању.

- Неоправдано одбијање послова који се добијају кроз поступак принудне управе прописано је као тежа повреда професионалних стандарда и норматива у обављању послова професионалног управљања из Кодекса пословног морала и санкционише се пред Судом части - каже Миладинка Бодрожић, тужилац Суда части.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)