СТАРИЈИ ДОБРО ПОДНОСЕ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ: У Кикинди почела масовна вакцинација, на располагању 990 доза (ФОТО)

Р. ШЕГРТ

20. 01. 2021. у 19:15

СТАРИЈИ ДОБРО ПОДНОСЕ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ: У Кикинди почела масовна вакцинација, на располагању 990 доза (ФОТО)

Фото: Р. Шегрт

ЗАВОДУ за јавно здравље у Кикинди стигло је 1.890 доза „синофарм“ вакцине против ковида 19, кинеског произвођача, које су намењене за Кикинду и пет општина Севернобанатског округа.

За грађане Кикинде предвиђено је 990 доза, имунизација је почела данас. Вакцину су први примали грађана старијих од 70 година, који су се пријавили за имунизацију. На списку за имунизацију је 215 грађана који су се пријавили.

- Радо сам дошла да се вакцинишем, јер мислим да је то најбоље за мене и моју породицу да се заштитимо. Задовољна сам како је све организовано. Лекарка ме је прегледала и проценила да могу да примим ињекцију. После сам сачекала око пола сата и нисам имала никаквих тегоба – рекла је једна Кикинђанка.

Докторка Сандра Анђелковић рекла је за “Новости” да су се сви позвани одазвали, да уредно потписују сагласност за примање ињекције и да су сви пацијенти добро поднели вакцину.

- Сви пацијенти су дошли на време тако да нисмо имали застоја. Све је ишло по протоколу. После ињекције сачекају пола сата, али нико с еније пожалио на тегобе. Задовољнис мо условима које имамо на пункту- каже др Недељковић.

Првог дана на имунизацију су позвани грађани који су се пријавили преко портала е-управе, а вакцинацију обављају екипе Дома здравља, уз надзор Завода за јавно здравље.

- Осим оних који су се пријавили и који су позвани, биће вакцинисани и сви други који желе, нико неће бити враћен и свакоме ће бити пружена прилика да прими вакцину уколико испуњава услове – објаснила је др Сандра Радловић, директорка Завода за јавно здравље.

ВАКЦИНА ЗА СВЕ

Сандра Радловић, директорка Завода за јавно здравље у Кикинди каже да ће бити доступно још доза вакцина уколико буде потребно. У једном дану могуће је да буде вакцинисано највише 300 грађана. Сваки пацијент најпре буде прегледан да би лекари одредили да ли је погодан за вакцинацију.

Пункт за вакцинисање налази се у центру града, у Улици Војводе Путника, у просторијама Дома пензионера. По две лекарске екипе раде од осам до 18 сати. - Дневно раде четири лекарске екипе, по две пре и и после подне, а ако буде потребе појачаћемо тимове. Пацијенте који су полупокретни спремни смо да довеземо на вакцинацију, а на крају ћемо се организовати како би ињекцију добили и сасвим непокретни грађани – наводи др Биљана Марковић, директорка Дома здравља.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)