УЗ ПРИЈАВУ У БАЗУ БИЋЕ МАЊЕ ГУЖВЕ: На подручју Лесковца позив за вакцинацију данас добило 215 грађана

И.Митић

20. 01. 2021. у 16:09

НА подручју Лесковца вакцинација становништва против вируса корона обавља се на шест пунктова, а данас је позив за имунизацију добило 215 грађана који су се изјаснили да желе да приме кинеску вакцину.

УЗ ПРИЈАВУ У БАЗУ БИЋЕ МАЊЕ ГУЖВЕ: На подручју Лесковца позив за вакцинацију данас добило 215 грађана

Фото: И. Митић

Међу позванима су старији од 75 година. Лесковац је добио 1689 од 2469 доза ове вакацине намењене општинама Јабланичког округа, а очекује се да већ сутра стигне вакцина руског произвођача.

На централном пункту у спортској дворани „Дом партизана“ тренутно су ангажоване три екипе лекара и техничара. Да би се избегле гужве апелује се на грађане да се за вакцинацију изјасне преко централне базе података и да чекају позив и свој термин за имунизацију.

- Интересовање је велико. Ово је почетак, па смо јутрос имали мање гужве, јер су нам долазили и људи без позива као и они који нису у јединственој бази података. Покушавамо да вакцинишемо све који то желе, али због поштовања епидемиолошких мера, након што смо им узели контакт телефоне, неке смо морали да вратимо кућама. Због тога апелујемо на све да се евидентирају у базу оних који би желели да приме вакцину – казао је др Часлав Недељковић, заменик директора Дома здравља у Лесковцу.

Позив за вакцинацју жељеном вакцином грађанима ће стизати путем СМС поруке у којој ће бити наведено и време у које треба да се јаве лекару, а запослени на пунктовима добијаће спискове оних који су позвани – са терминима вакцинације.

- Молимо грађане да поштују заказане термине, да се јављају пет минута пре заказаног времена и то најближем пункту према месту становања. У поруци ће им можда стајати Дом здравља Лесковац, али нема потребе да прелазе 20 и 30 километара да би примили вакцину – додаје др Недељковић.

У КОВИД АМБУЛАНТИ МАЊЕ ПАЦИЈЕНАТА

Ковид амбуланта у Лесковцу има четири пута мање прегледа него што је то било у последњем пику епидемије. Сада се дневно прегледа око 100 људи.

- Епидемиолошка ситуација јесте повољнија, али је још увек ризична, па је и даље потребан максималан опрез и поштовање свих неопходних мера – закључује др Недељковић, епидемиолог.

Вакцинација се, осим у спортској хали у центру града, обавља и у лесковачком Дому здравља као и у здравственим станицама у Вучју, Грделици, Манојловцу и Брестовцу.

Недељковић истиче да нема већих организационих проблема осим почетних гужви које не би смеле да се дешавају због епидемиолошког ризика. Он постоји док заинтересовани чекају да приме вакцину или док прође време које морају да проведу на пункту након што је буду примили.

У лесковачком Дому здравља Фајзерову вакцину су већ примила 163 запослена. Кинеску вакцину је добило десеторо, а за руску се изјаснило 117 радника ове здравствене установе. Очекује се да буде вакцинисано близу 70 одсто од око 680 њених радника. Први који је примио кинеску вакцину био је директор Дома здравља Славиша Божић који је позвао грађане да се вакцинишу, а пункт за вакцинацију обишао је и градоначелник Горан Цветановић и разговарао са грађанима. Он им је захвалио на интересовању за вакцинацију, јер је то једини начин да се стане на пут опаком вирусу са којим се сви боримо месецима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)